петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са причините за внезапно спиране на сърцето?

Какви са причините за внезапно спиране на сърцето?

Футболистът от „Болтън“ Фабрис Муамба колабира на терена и лекарите още се борят за живота му. Причината бе внезапно спиране на сърцето. Всяка година във Великобритания поне 600 млади хора умират от внезапна смърт – обединено понятие за различните причини, водещи до сърдечен арест, казва Наташа Стюарт от Британската сърдечна асоциация. Най-важният мускул в човешкото тяло спира да изпомпва кръв в тялото и дишането се блокира. Това е по-различно от сърдечния пристъп, когато парченце съсирек запушва важна артерия и не позволява достъпа на кислород до сърцето, пояснява Стюарт.

Сърдечният арест при млади хора често се провокира от активна спортна дейност. Високите нива адреналин, които се отделят при интензивно физическо натоварване, също могат да спомогнат за блокажа.

Известни са много случаи, когато футболисти колабират и дори умират на терена. Един от тях е 15-годишният Даниел, син на бившият футболист от Уелс Тери Йорат. Той умират при игра скоро след като подписва за „Лийдс Юнайтед“. През 2003 г. футболистът от „Манчестър Сити“ Марк-Вивиан Фо, на 28 г., умира след колапс на терена по време на международен мач. Британската олимпийска надежда Скот Рени, на 25 г., претърпя фатален сърдечен арест по време на тренировка през 2009 г.

Всяко по-голямо напрежение или шок може да предизвика спиране на сърцето при хора с неоткрити сърдечни заболявания. Известни са случаи, когато такива болни умират дори при звън на будилник. Някои състояния са вродени, а други може да са придобити поради различни причини. Ето защо е важно човек редовно да си прави електрокардиограма (ЕКГ) или дори при възможност сърцето да се види на ехограф, казва кардиологът Стивън Кокс от Лондон. Дори само ЕКГ хващала 80% от състоянията, които могат да доведат до внезапна сърдечна смърт. С едно важно уточнение – изследването трябва да се разчете от квалифициран кардиолог.

Най-честата причина била кардиомиопатия – удебеляване или патологична промяна на сърдечния мускул. Съществуват 4 вида кардиомиопатия, като най-разпространената е хипертрофичната, която е генетичен дефект. Другата популярна е дилатативната.

Причина за внезапна сърдечна смърт може да бъде и миокардитът. Той се причинява от бактериална или вирусна инфекция като грип, инфекция на ушите или гръдния кош, при която причинителят попада в кръвта и достига сърцето. Ако състоянието се диагностицира бързо, може да се излекува с противовъзпалителни лекарства. Забави ли се пациентът с ходенето на лекар, сърдечният мускул може необратимо да се разшири и увреди, обяснява д-р Найдъл Дърам от болницата в „Йорк“. Настъпилите промени се откриват с изследване на ултразвук или скенер.

Кардиомиопатията може да бъде овладяна с бета-блокери, които забавят сърцето, или с АСЕ инхибитори, които подобряват изпомпващата му функция. Добре влияят и медикаменти за регулиране на сърдечния ритъм. На болни, които развиват тежки тахикардии с потенциален риск за живота, може да се имплантират пейсмейкъри. Понякога забавянето на диагнозата се дължи на погрешно тълкуване на симптомите от общопрактикуващите лекари. „Чувал съм от пациенти, че болките в гърдите им са били тълкувани като мускулни, а сърцебиенето – като стрес във връзка с определена ситуация“, коментира проф. Санджай Шарма, специалист по клинична кардиология в болницата „Сейнт Джордж“ в Лондон. Той съветва джипитата винаги да проверяват и възможността за сърдечен проблем. Хората, които са имали роднина, починал от внезапно спиране на сърцето пък трябва да ходят на специализиран профилактичен преглед, казва още проф. Шарма.

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -