четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са причините да виждам лошо на слаба светлина?

Какви са причините да виждам лошо на слаба светлина?

Влошеното виждане при слаба светлина най-вероятно се дължи на намалената способност на окото да се приспособява за гледане наблизо. Това се дължи на промени в еластичността на лещата и силата на вътрешния очен мускул да увеличава пречупвателната й способност чрез промяна на нейната форма. Обикновено няма никакви оплаквания при гледане надалече или при четене и близка работа при дневна светлина или силно осветление. При изписване на очила за близко се подобрява зрението при слаба светлина.

Окото има изключителна възможност, за адаптация, за да осигури добро зрение при различни условия: за далечно и близко разстояние, при силно осветление, сумрак, както и при наличие на много слаба светлина. Нарушение на тези адаптационни възможности може да настъпи в резултат на многобройни и различни фактори.

Адаптация на очите на тъмно е функция на зрителните пигменти в ретината

Основно значение за тяхното добро функциониране имат възрастта, рефракцията на окото, храненето и диетата, наличието на различни очни заболявания, както и общото нервно-психическо и физическо състояние.

Влошеното зрение при слаба светлина или тъмнина се нарича нощна слепота. Когато се влошава нощното зрение, намалява и способността на очите за адаптация в тъмнина. Възможно е човек да се спъва в предмети в тъмното, шофирането в здрач и през нощта да е трудно и да има затруднения със зрението в слабо осветени помещения. Дори при намаление на зрението при сумрак и тъмнина то може да е напълно нормално през деня или при добро осветление поради съществуването на т.нар. дуализъм на човешкото зрение.

Адаптацията на тъмно и на светло е свързана с протичане на сложни биохимични и фотохимични реакции, свързани с разграждане и синтез на зрителните пигменти, което се осъществява в черния дроб от поетите чрез храната протеини, въглехидрати, масти, витамини и микроелементи. Оттам те се транспортират с кръвния ток в ретината и обновяват структурата й. Този процес има денонощен цикъл и поради това правилният режим сън/ будуване в зависимост от дневната светлина е важен: процесите на обновяване на зрителните пигменти са свързани с особеностите на дневното и нощното зрение.

Участъкът от ретината, където се осъществяват тези процеси, е мястото на най-интензивен метаболизъм в човешкия организъм с големи енергийни изисквания (кислород и глюкоза), което го прави много чувствителен към излагане на замърсен въздух и други токсични въздействия. Централните зони – макулата (жълто петно) и фовеата осигуряват разпознаването на най-дребните детайли при добро осветление, докато зрението при слабо осветление се осъществява главно в периферията на ретината. Значение за адаптацията и доброто зрение има рефракцията на окото – при миопия дори точно коригирана с очила периферното зрението е по-затруднено. Дори еметропичното око (съразмерно, без нужда от корекция) вижда по-малко детайли при по-слабо осветление поради преобладаване на периферното зрение, което е по-чувствително към движение и промяна на осветлението.

Причини за влошено зрение при слабо осветление и тъмнина често могат да бъдат свързани с храненето, поради заболявания на черния дроб и на храносмилателната система или неправилна диета, увреждания на очната повърхност, както и редица очни заболявания: катаракта, пигментен ретинит, дегенерация на макулата, диабетна ретинопатия (особено в процеса на лазерно лечение). Промени в прозрачността на пречупващите светлината очни среди (роговица, вътреочна леща) също могат да повлияят върху способността за адаптация на тъмно. Причина за влошаване на зрението при сумрак и през нощта могат да бъдат некоригирани рефракционни аномалии, хронично сухо око, развитие на катаракта (помътняване на лещата на окото), глаукома (повишено очно налягане). Поставянето на точна диагноза и назначаването на правилно лечение е възможно само след пълен преглед от опитен офталмолог.

Дефицит на витамин А и цинк са основна възможна причина

Най-честата причина за намаляване на зрението при слабо осветление и тъмнина е недостиг на витамин А и цинк. Затова и храненето има основно значение за правилното функциониране на очите. Прилагането на драстични диети, особено такива с пълно ограничение на мазнините, които са необходими за усвояване на витамин А, могат да доведат до затруднена зрителна адаптация. При такива пациенти нощната слепота може да се излекува чрез прием на хранителни добавки, които съдържат витамин А и цинк. Естествени източници на витамин А и цинк са и някои храни – мляко, яйчен жълтък, черен дроб, риба, диня, моркови, тиква, Спанак, броколи, кайсии и др.

Освен процесите в окото важно звено при осъществяване на адаптацията са нервни механизми, ръководени и контролирани от определени мозъчни центрове. Нарушения в мозъчното кръвообращение и други заболявания на централната нервна система по хода на зрителните пътища могат да влошат или нарушат адаптационните процеси към светлината. Някои вродени заболявания също може да повлияят адаптацията към светлина.

Акад. Петя Василева, Специализирана очна болница „Акад. Пешев“, София

Свързани публикации

1 коментар

  1. На първо място, нека да ви уверя, че причината може да е просто малка и да се отстрани. Тоест, да не е по здравословна причина. Косата може да пада от лош шампоан или боя за коса. В тези случаи е достатъчно да се промени грижата за косата. Нормално е старата коса да пада, а новата да расте. Но кога става дума за диагностика на алопеция? Не просто да говорим за косопад, а за кръгово или цялостно оплешивяване и в тези зони не растат нови косми.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -