Защо антибиотици се изписват без да се тества причинителят?

PRINT
грип настинка болки в гърлото

Обикновено лекарите изписват антибиотиците, без да са направили тест, кои са причинителите на инфекцията и дали ще реагират на посоченото лекарство. Това не е основание за притеснение, ако медикът има солиден професионален опит. В медицината съществува понятието „клинично мислене“.

То включва обсъждане на всички признаци на болестта, определяне на причината и на диагнозата, стадий на развитие и изхода и подбора на лечение. Колкото по-широко е клиничното мислене на даден лекар, толкова той е по-добър клиницист и човек може да му се довери.

Оттук следва и изводът, че едно изследване не е достатъчно за добра диагноза. Но да се върнем на въпроса как да определим вида бактерии при болно гърло. Това става с микробиологично изследване на гърлен секрет и обикновено отнема 3 дни – за 2 дни се определя бактерията, а в третия се установява на какъв антибиотик е чувствителна. Не е разумно при остра гърлена инфекция да се чака 3-4 дни, за да се реши какво ще е лечението. Това е стандартна методика в световната практика и затова лекарят решава лечението според клиничния си опит.

Ако става дума за вирусологично изследване, методиките са други. За някои вируси съществуват експресни методи, а за други – не. Стандартните реакции обаче, с които се установяват противовирусни антитела в кръвния серум и са приложими за почти всички респираторни вирусни инфекции, изискват период от 2 до 4 седмици. В това време обикновено заболелият забравя, че е боледувал. Антибиотиците действат на бактериите, а на вирусите – противовирусни препарати само за някои щамове.

Едно изследване не е решаващо. Не бива да се забравя, че тези изследвания не са евтгини и не се правят само от научен интерес или любопитство. Стандартните методи са достатъчни, но над всичко е клиничният опит на лекаря. Всички резултати трябва да се осмислят от него и той да вземе правилното решение.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани теми: Болно гърло може да промени захапката при децата

„Тапи“ по сливиците са знак за добър имунитет

Пауза от поне 2 часа между антибиотика и пробиотика

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 0    Средно: 0/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *