четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияКреатинин - какво разкрива за болести на бъбреците

Креатинин – какво разкрива за болести на бъбреците

Креатининът е отпадъчен продукт на креатина – вещество в мускулите. Стойностите на креатинина се покачват в урината, когато бъбреците вече не работят както трябва поради различни причини. Затова изследването не е подходящо за ранно откриване на увреждания.

Какво е креатинин?

Това е отпадъчен продукт на креатина, който се среща почти само в скелетните мускул, които се нуждаят от тази субстанция – тя е склад за енергията, необходима за работата им. Около 1-2% креатин на ден се разграждат до креатинин. Креатининът не служи за нищо в организма и се изхвърля през бъбреците.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Проста формула разкрива риска за бъбреците 
Болестите на бъбреците и сърцето са свързани
Бъбреците се променят при бременност, но не е болест
Какво издават цветът и мирисът на урината 

Кога стойностите на креатинин се покачват?

Тъй като креатининът се отделя навън чрез бъбреците, стойностите му се покачват, ако функцията на бъбреците отслабва. Креанитинът се отчита като завишен, когато филтрационните способности на бъбреците вече са отслабнали с поне 50%. Затова изследването не е подходящо за ранно откриване на увреждане.

Нормални стойности в кръвния серум:

  • Жени – до 1,1 mg/dl (до около 97 μmol/l*)
  • Мъже – 1,3 mg/dl (до около 115 μmol/l*)

Има големи индивидуални различия и в нормалните стойности поради различни фактори. По стойностите на креатинина може да се прецени само донякъде дали има някакво бъбречно заболяване. Във всеки бъбрек има около 1 милион миниатюрни филтри, които извличат отпадни вещества от кръвта и ги насочват към урината. Сред тях е и креатининът.

Консултант проф. Петер Лупа, Институт по клинична химия и патобиохимия, Технически университет Мюнхен

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -