Какви са причините за повръщане на кръв?

PRINT
депресия аспергер аутизъм

Повръщането на кръв е симптом, който може да бъде причинен от много сериозни заболявания на храносмилателната система. Повръщането на кръв трябва да бъде диференцирано от други два симптома – кръвохрак и кървене от устната кухина. При кръвохрака източник на кръвта е дихателната система и тя може да бъде примесена с храчки и често пъти се отделя с кашлица. При тежките заболявания на устната кухина, дори възпаление на венците, може да бъде отделяно голямо количество кръв, което също да заблуди пациента.

Повръщането на кръв е симптом най-често при заболявания на хранопровода, стомаха и черния дроб. Злокачествените заболявания на хранопровода, някои редки заболявания и наличието на хиатална херния могат да причинят кървене, което от своя страна до доведе до повръщане на кръв. По отношение на стомаха и дванадесетопръстника трябва да се отбележи, че язвената болест и някои форми на гастрит може да доведат до активно кървене и повръщане на кръв. Лечението на кървящи язви и гастрити се извършва в болнично заведение и има много добри резултати и добра прогноза за пациента.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобакер 
Сок от сурови картофи успокоява язвата 
Проблемите в стомаха може да са от вируса на варицелата
Чаша вино на ден действа срещу възпаления

Не така стоят нещата при злокачествените заболявания на стомаха и хранопровода. Когато те се проявят с кървене и повръщане на кръв, обикновено става въпрос за напреднало заболяване, което не може да бъде повлияно, и прогнозата е неблагоприятна.

Друга група особено тежки заболявания, които могат да причинят кървене и повръщане на кръв, са чернодробни заболявания, като най-често става въпрос за цироза на черния дроб. Чернодробната цироза предизвиква образуване на разширени вени в хранопровода, които при своето спукване причиняват масивен кръвоизлив, а състоянието е животозастрашаващо.

Веднъж установени, вариците на хранопровода подлежат на периодично наблюдение и над определена големина се предприема процедура, която ги отстранява по време на ендоскопско изследване. Тази процедура значително подобрява прогнозата за пациента и може да бъде животоспасяваща.

Кървенето от гастроинтестиналния тракт (храносмилателна система) може да бъде придружено с отделяне на кашави зловонни черни изпражнения или директно кръв и развитие на анемия. Повръщането на кръв е симптом на такова кървене и изисква незабавно посещение на лечебно заведение. Установяването на течната причина става чрез извършването на ендоскопско изследване – оглеждане на хранопровода и стомаха с тръбичка, която има източник на светлина и камера. Едва след подобно изследване може да се вземе решение как да се лекува съответният пациент.

Д-р Камен Данов, гастроентеролог, Александровска болница

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 54    Средно: 3.2/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *