петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОбрив по бузките може да е от алергия към краве мляко

Обрив по бузките може да е от алергия към краве мляко

Високата температура при бебетата и децата хвърля в ужас повечето родители. Има причини за тревога – през лятото най-опасна е свързаната с нея дехидратация. За всеки градус над 37 детето губи по 10 мл на 1 кг тегло, разказва д-р Величка Терзиева, педиатър в Студентска поликлиника Сана ООД и центъра FI Health в София. През лятото треската при малките често е заради стомашни вируси, които причиняват повръщане или разстройство.

Кои са обезпокоителните симптоми?

дете висока температура болно гърло90% от случаите са заради вируси, посочва д-р Терзиева. Детето става сънливо през повечето време, има суха лигавица. При по-малките фонтанелата хлътва, което е признак за дехидратация. Вирусите и бактериите се предават лесно. Малките си хапват пясък в пясъчника, могат да се заразят чрез храна или от болно дете с недобра хигиена. В детската градина всички пипат играчките, а всеки човек е преносител на инфекцията 2-3 дни преди да се разболее истински. Почивката на морския бряг също често завършва с посещение при педиатъра. Най-разпространени са ротавирусните инфекции, които често протичат тежко и дори се налага постъпване в болница.

Разстройството при вируси е воднисто, рядко или кашаво. При дизентерия например има примеси на слуз. Тогава диетата е най-важна, но също и оводняването през устата. От дехидратация предпазват водно-солеви разтвори от аптеката, течности, чайове и хомеопатични медикаменти.

Един от тях е „Инфлуцид“, който има противовирусен ефект. Може да се комбинира с шуслерови соли 3 (ферум фосфорикум) и №8 (натриум хлоратум). Сол №3 има задачата да лекува острото възпаление, а №8 регулира водно-солевите загуби. „Гастрокинд“ е комбинация от хомеопатични медикаменти с противовирусен и антибактериален компонент. Успокоява лигавицата и не допуска загубата на течности през червата. „Гастрокинд“ е ефективен при почти всички стомашни разстройства, свързани с диария и повръщане. Дозировката е според тежестта на оплакванията. В острия стадий се дава до 6 пъти по 1 таблетка на деца до 1 г. дневно и 6 пъти по 2 таблетки на деца до 2 г. След това се намалява до 4 пъти по една или две до една седмица.

Как да се щади стомахчето при разстройство

При летните вирусни инфекции треската може да се повлияе от сол №3. При повръщане и разстройство се дават лечебни храни. Ако детето е на кърма, трябва да остане така, съветва педиатърът. По този начин то ди набавя не само хранителни вещества, но и течности, защото кърмата доставя и доста вода. При по-голямо дете може да се използват каши. Ако има глутенова ентеропатия се дава каша от елда, в стандартния случай – оризови каши към лечебното мляко. По-големите деца могат да ядат бисквити, солети, сухари, изкиснато сирене, препечени филийки и варен ориз. Избягват се цитрусови плодове, сурови зеленчуци и всичко което дразни стомаха.

За съжаление има деца, при които се стига до по-тежка дехидратация, дори родителите да спазват всичко препоръчано от лекаря. Налага се да бъдат хидратирани венозно. В някои случая инфекцията просто протича тежко, особено ако е от ротавируси. Може да се прилагат и народни рецепти срещу стомашните проблеми, но много внимателно и според възрастта. Отвара от кората на нар или чай от шипка наистина действат добре при разстройство. Лайката успокоява и може да се дава като чай още в кърмаческа възраст, а другите отвари – след 2 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Заради грипа бум на бронхиолити при малки деца

Доц. Мангъров: Ротавирусите са като холера при бебетата

Ягоди, ядки и шоколад табу за деца до 3 г. – има риск от алергия

При никнене на зъби храната да е пюрета и каши

Никненето на зъби променя хранителния режим. По-леките съпътстващи оплаквания са обилно отделяне на слюнка, а по-неприятните – температура и разстройство. Обяснимо е, че тогава не искат да се хранят, защото болката във венците е голяма, казва д-р Терзиева. Има наблюдения, че никненето на зъби е по-силно през нощта и затова може да има и нарушения на съня. В такива ситуации препоръчвам „Дентокинд“ и „Гастрокинд“.

Нека храната е щадяща, да не е твърда, а главно от пюрета, каши и мляко. Има и мехлеми за обезболяване на венците, допълва лекарката. Облекчение носят две Шуслерови соли – №3 и №7 (магнезиум фосфорикум). Те може да се дават и разтворени в малко вода. Сол №7 помага по принцип при всякакви болки.

Хомеопатичните лекарства са съвместими с всякакво традиционно лечение. Важно е да се приемат с известен интервал преди или след хранене, а не веднага. Другите медикаменти се вземат както е предписано. Обикновено до шестия месец повечето бебета са на кърма. Препоръчвам захранването да започне с млечно-зеленчуково пюре.

В един момент се добавя ¼ жълтък към кашата, а след известно време ½ жълтък. На обяд започваме да редуваме млечно-зеленчуково пюре с месно-зеленчуково, продължава д-р Терзиева. В началото са подходящи пилешко и пуешко месо. „Гастрокинд“ се прилага и при проблеми със захранването – при преминаването от кърма към адаптирано мляко, което често предизвиква запек при бебето. Взема се в поддържаща доза по-дълго време.

Коликите – заради ензимна недостатъчност

Плодовите пюрета и сокове отстъпват място на солените храни. Причината е, че плодовата захар се абсорбира трудно поради ензимна недостатъчност в тази възраст, посочва педиатърът. Продуктите, които я съдържат, може да ферментират в стомахчето на бебето и да предизвикат газове. Коликата е точно това – газовете разпъват червата и водят до болка.

По-рано коликите почваха към 20-40-ия ден. Сега се появяват още на втората седмица. Познава се по това, че бебето свива краченца към корема, изплаква и изпуска газове. Обикновено предписвам „Коликинд“ който има много добър ефект. Помага също загряване на коремчето – върху него се слага затоплена длан. Някои използват и сешоар, насочен към корема. Освен топлата струя монотонният шум успокоява бебето. Има и торбички с черешови костилки, които може да се затоплят в микровълновата и също да се ползват като компрес. Някои вярват, че кехлибарените герданчета също действат.

С помощта на лечение и специалните чайчета с лайка и анасон ранните колики отзвучават до 2-3-и месец. Има деца, при които проблемът с газовете продължава по-дълго и се засилва при захранване. Д-р Терзиева е имала пациенти и с непоносимост към глутена – протеин в пшеницата и някои други зърнени култури. Обичайните симптоми са диария след консумация на такава храна. Детето става неспокойно. По принцип не се препоръчва даването на глутенови храни преди седмия месец, тъй като храносмилателната система е незряла.

Нерядко се наблюдава и непоносимост към белтъка в кравето мляко. Първият признак е обрив по бузките и тялото, който не се повлиява от медикаменти. Другият – слуз и дори жилки кръв в изпражненията, които са редки. Може да се получи не само при пряка консумация на краве мляко, но и от кърмата, когато майката е яла млечни продукти. Когато се смени млякото и майката мине на диета, проблемът отшумява. В повечето случаи единият от родителите е бил алергичен към нещо, а това предразположение се унаследява.
Рядко срещани са случаите, когато непоносимостта към кравето мляко се проявява със запек. „Имах такъв случай – детето имаше обрив по бузките и запек. Изпражненията бяха с малко слуз и жилки кръв. Оказа се алергия. Обикновено до 1 г. те се израстват. Винаги се получава при алергичен родител. При майката може да се наследи до 90%, а при бащата – 50%. Даваме хидролизирано мляко, в което белтъкът е така накъсан, че не може да причини алергия. То се комбинира с шуслерови соли №3 и №8, „Гастрокинд“, обяснява д-р Терзиева.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -