петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСимптоми и лечение на рака на маточната шийка

Симптоми и лечение на рака на маточната шийка

Ракът на маточната шийка се развива, когато анормални клетки на шийката на матката нарастват безконтролно. Шийката на матката е най-долната част на матката, която се отваря към вагината. Този вид тумори могат да бъдат лекувани успешно, когато се установят по-рано. Цитонамазката или колпоскопията са изследванията, които всяка жена трябва да прави веднъж на 2-3 г.

Ракът на маточната шийка е едно от най-често срещаните онкологични заболявания при жените в цял свят. У нас годишно умират около 360 жени с тази диагноза. В страни като САЩ и други, където скринингът за рак на шийката на матката е рутинен, има по-малко тумори.

Повечето случаи на това злокачествено заболяване се причиняват от човешкия папиломен вирус (HPV). Предава се по полов път. Има много типове на HPV вируса. Не всички водят до рак на маточната шийка. Някои от тях са причина за генитални брадавици, други видове пък може да не предизвикват никакви симптоми.

Повечето хора в някакъв момент са били инфектирани с HPV (на снимката)човешки папилома вирус

В началото инфекцията няма осезаеми симптоми. Често организмът се самоочиства. В други случаи – когато имунната система по една или друга причина не успява да се справи с вирусите, се стига до злокачествен процес. Ето защо е важно жените да ходят редовно на цитонамазка. При нея се взема проба клетки от маточната шийка, които се изследват под микроскоп. Т.нар. Пап тест открива дори начални промени в цервикалните клетки, преди те да са се превърнали в рак. Ако се отнасяте към тези клетъчни изменения, може да предотврати рак на маточната шийка.

Симптоми на рака на маточната шийка

Единствената ефективна профилактика е ваксината срещу най-агресивните щамове на вируса – HPV тип 16 и 18. От няколко години тя е включена в препоръчителния имунизационен календар на България, а от около 2 г. Е безплатна за момичетата на 12 г. По принцип може да се прилага и на по-висока възраст, но най-добър ефект дава, ако момичето не е започнало полов живот.

Анормалните промени цервикални клетъчни рядко причиняват симптоми. Оплакванията възникват, ако вече се формира тумор. Симптомите на рака на шийката на матката може да включват:

• Кървене от влагалището между менструалните периоди, след секс или след менопаузата;
• Болка в долната част на корема или таза;
• Болка по време на секс;
• Вагинално течение, което не е нормално.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка
Ваксината срещу HPV вируси изгражда стабилен имунитет (интервю)
Гинекологът: Преглед веднъж на 1 г., цитонамазка – на 2 г.
Може ли човек да разбере, че се е заразил с папилома вирус?

Ако Пап тестът показва ненормални клетъчни изменения, гинекологът може да назначи и други изследвания, които да търсят предракови или ракови клетки в шийката на матката. Едно от тях е вземане на проба от тъкан (биопсия), ако имате симптоми като например кървене след секс.

Лечението на повечето етапи на рак на маточната шийка включва:
• хирургия, като хистеректомия и отстраняване на лимфни възли в таза с или без отстраняване на яйчниците и двете фалопиеви тръби;
• химиотерапия;
• радиационна терапия.

В зависимост от това, колко е нараснал ракът, може да ви назначат един или повече видове лечения. Хистеректомията не позволява на жената да има деца след това. Тази операция не винаги е необходима, особено когато ракът бъде диагностициран много по-рано.

Какво означават различните стадии на рака на маточната шийка

Стадий 0 означава, че раковите клетки се намират само по повърхността на шийката на матката. Повече инвазивни видове рак са разделени в четири етапа. Стадий I е, когато ракът не се е разпространил извън шийката на матката. Стадий II означава, че туморът се е разпространил в горната част на вагината. При стадий III туморът се простира в долната част на вагината и може да блокира пътя на урината. В стадий IV туморът е достигнал на пикочния мехур или ректума, или раковите клетки са се разпространили и в други части на тялото и са формирали нови тумори.

Стадии на рака на маточната шийка (с цифри) Генитална брадавица
Стадии на рака на маточната шийка Генитална брадавица

Ракът на маточната шийка в ранен стадий може да се лекува успешно. Изборът на лечение и дългосрочният резултат (прогноза) на тези тумори зависят от вида и стадият. Възрастта, общото здраве, качеството на живот, както и желанието за бъдеща бременност трябва да бъдат взети предвид.

Видове лечение за рака на шийката на матката

Лечение избор за рак на шийката на матката може да бъде единична терапия или комбинация от терапии, като например:
• операция за отстраняване на тумора. Видът на операцията зависи от местоположението и стадия на рака на шийката на матката;
• лъчетерапия – използва се за определени стадии, често се комбинира с хирургия;
• хеморадиация – комбинация от химиотерапия и лъчелечение. Често се използва за лечение както при ранен, така и при късен стадий на рак на маточната шийка;
• химиотерапия – прилагат се лекарства, които убиват раковите клетки. Химиотерапията се използва за лечение на напреднал рак на шийката на матката.

Когато за първи път да разберете, че имате рак, може да се почувствате уплашени или ядосани. Други пък напротив – успяват да запазят спокойствие. Нормално е да има широк диапазон от чувства и те да се променят бързо. Добре е да ги споделите първо в най-тесния си кръг приближени – семейството и приятелите си.

Ако вашите емоционални реакции обаче са свързани с решение какво лечение да изберете, обсъдете по-добре въпроса с вашия лекар. Тъй като болестта засяга и много млади жени в активна възраст, те се притесняват от това, как терапията ще повлияе на тяхната сексуалност и на възприемането на собственото тяло. Говорете открито с партньора за чувствата си, но обсъждайте вашите притеснения и с лекаря.

Лечение на маточната шийка по време на бременност

Лечение на рака по време на бременност е същото, както и при останалите жени. Видът на терапията зависи от стадия и от това, в кой триместър е бъдещата майка. Например, ако тя има ранен стадий на рак на маточната шийка и се намира в третия триместър, лечението може да се отложи до раждането на бебето. Важното е то да бъде съобразено така, че да не се рискува преждевременно раждане или дори загуба на бебето.

Последващи грижи и контролни прегледи

След лечението от рак на шийката на матката, е важно да се получат последващи грижи. Лекуващият специалист ще насрочи редовни прегледи, които ще включват:
• Преглед на таза и Пап тест на всеки 3 до 6 месеца през първите 2 години.
• След това преглед на таза и Пап тест на всеки 6 месеца за още 3 до 5 г.
• След 5 г. преглед на таза и Пап тест всяка година.
Последващите прегледи, които онкологът ще препоръча, може да включват компютърна томография (CT) в корема и таза. Целта е да се проследи и предотврати евентуално разпространение на тумора към други органи.

Източник: WebMD

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -