четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЯдовете за пари ни докарват 4 болести

Ядовете за пари ни докарват 4 болести

Безпокойството за пари може да ни докара 4 болести, разкри проучване, осъществено от интернет гиганта AOL и Асошиейтед Прес, съобщава сайтът „Медикфорум“. Финансовите проблеми се оказват един от най-значимите източници на стрес, който предизвиква не само психическо напрежение и неврози, но може да стане причина за появата на по-сериозни заболявания.

Учени анкетирали две групи – с високо и ниско ниво на тревожност, свързана с безпаричието. Ясно се очертали тенденции, хората, които често се ядосват за финансови проблеми, да се разболяват по-често. С язва на храносмилателния тракт се оказали 27% от хората с висока степен на безпокойство. При тези, които не се вълнували много от финансите си, същата диагноза имали само 8%. С главоболие и мигрена били 44% в групата на тревожните, а с депресия – 23%. Двете диагнози засягат 4% при спокойните на тема пари. Болките в гърба и кръста засягат 65% от хората, които често мислят за недостига на средства.

Ето още веднъж основните болести, които ви заплашват, ако постоянно сте под стрес заради финансови проблеми:

  • тревожно разстройстно
  • депресия
  • главоболие и мигрена
  • болки в гърба и кръста.

Стресът променя биохимията в мозъка, обяснява неврологът д-р Георги Ангов. Намалява концентрацията на серотонин – хормонът на щастието. Когато той се изчерпа, се появяват тревожни и панически атаки. Когато специалистът установи подобно състояние, практиката е да се изписват антидепресанти. В много случаи първопричината не може да се отстрани – гневният шеф или стресът в работата. Лекарствата помагат да се възстанови нарушената биохимия в организма. Д-р Ангов съветва хората да не се притесняват да търсят специалист, ако имат подобни проблеми. Отлагането на лечението, може да се стигне и до реални физически проблеми като хипертония, диабет или метаболитен синдром.

Природни методи и билки срещу тревожност

чай билкиИма и редица природосъобразни методи за успокояване на нервната система. На първо място това е спортът или активното физическо движение. Не е нужно да сте в топ форма, достатъчно е поне два пъти седмично да правите нещо активно – йога, плуване, бърза разходка в парка или природата. Може да усвоите някакви техники за отпускане или пък да се посветите на любимо хоби. Такива занимания наистина ни карат да се чувстваме щастливи.

Има и някои билкови чайове, които помагат срещу нервност, тревожност и безсъние. Вижте тук кои са 8-те най-добри билки за чай при страхова невроза и тревожност.  

Свързани теми: Как ни разболява стресът

Чертите на лицето издават скрити заболявания

Жените под стрес раждат повече момичета

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -