четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноШеф на болница купува коли без търг, медиците му пък въртят кафене

Шеф на болница купува коли без търг, медиците му пък въртят кафене

Инспекторатът на здравното министерство откри нарушения в административната организация в 7 болници. Проверки са извършени в общо 16 лечебни заведения, съобщи на пресконференция министър Десислава Атанасова. Нередовни са националната болница по хематология, МБАЛ-Хасково, специализираната болница за рехабилитация и долекуване на опорно-двигателния апарат в Горна баня, ИСУЛ, педиатрията, университетската „Св. Иван Рилски“ и „Пирогов“. Документите ще бъдат предадени на НАП и агенцията за финансов контрол.

Най-вероятно ще  има промени в бордовете на директорите, но първи компетентните органи трябва да потвърдят изводите на инспекторите, каза Атанасова. Излиза, че години наред представителите на МЗ в бордовете на болници не са информирали министерството за нередности в организацията на работата.

Шест болници без Педиатрията не са спазили изискване на Търговския закон – директорите да внасят като гаранция, че ще управляват грижливо повереното им заведение, две до пет средни заплати. Парите се освобождават в края на финансовата година, ако резултатите са добри.

Експерти проверяват възможността да бъдат слети Хематологията и Онкологията, подобно на двете болници в Стара Загора, каза министър Атанасова. Една  от причините е, че Хематологията ремонтирала без пари покрив на другото лечебно заведение. Пак там е открито друго нарушение – служители на болницата са извършвали търговска дейност в кафене на нейна територия, съобщи шефката на инспектората Пенка Белева. Освен че заведението било разкрито в разрез с правилата, било абсолютно нарушуние служители на хематологията да продават там, категорична е тя. След предписанието то вече било закрито. друго нарушение в същата болница е, че без обществена поръчка са купени автомобили за 94 000 лв.

В ИСУЛ е създаден медико-дентален център като дъщерно дружество. Директорът, който го управлява в момента, обаче няма валидно сключен договор, добави Белева. В болница „Св. Иван Рилски“ пък нямали валидни банкови гаранции към момента на сключване на договори с външни доставчици.

Много нарушения има и при обществените поръчки. Договори за продажба, замяна и наем са били подписвани без изобщо да е проведен конкурс. Вместо да обявят търг, някои болници правели вътрешно договаряне или т.нар избор между три оферти. Така някои дейности се дублирали – веднъж работата се вършела от изпълнител, класиран по обществена поръчка, втори път от произволно избрана фирма.

Бъркотия в приемането на даренията установили още проверяващите. Лечебните заведения нямали вътрешни правила как да се описват, приемат и съхраняват получените по този начин предмети. Често те се бракували веднага след приемането, без да е ясно в какво състояние са. Липсвала необходимата документация.

Министър Атанасова каза, че засега не може да се коментира дали констатираните нарушения са свързани със злоупотреби. Очаква се финансовите органи да се произнесат. Не е ясно дали болниците са ощетени и в какъв размер, макар че част от данните са свързани с нарушаване на финансовата дисциплина. Резултатите налагат ведомството да разработи единни правила за управлението на лечебните заведения, поясни Атанасова. Тя даде като пример търгове за ремонтни дейности. В столицата и в провинцията се наблюдавали драстични разлики в цените. Проверките продължават в цялата страна, обобщи тя. 

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -