вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЧовек става възрастен чак на 30 години!

Човек става възрастен чак на 30 години!

Човек съзрява едва след като навърши 25 г., а вероятно започва да мисли като възрастен чак към 30-тата си година. Това установиха учени от университета в Питсбърг. Те наблюдавали, че област в мозъка, свързана с наградата (стриатума), остава активна до 25 години.

Това означава, че младежкото търсене на тръпката трае по-дълго, отколкото се смяташе досега. Активността в тази област на мозъка се увеличава, когато човек напусне дома на родителите си и започне да води независим живот, казва Zee News.

Преди това учените смятаха, че активността в стриатума достига своя връх на възраст от 15 години. Оказва се, че това не е така. Сега изследователите вече са на мнение, че намаляването на активността в центъра на наградата в мозъка се случва, чак когато хората започнат да приемат задълженията на възрастни, например вземат ипотека, започнат сериозна връзка или си намерят постоянна работа.

При юношите областта на мозъка, свързана с търсенето на нови преживявания, работи съвместно с центъра за планиране, разположен в префронталния кортекс. Това предизвиква у тях чувство на любопитство и желание да експериментират. Вдъхновени от своите открития, учените продължават своите проучвания. Те се надяват да разберат, кога точно мозъчната активност в стриатума намалява. Напълно е възможно да се окаже, че зрелостта при човека настъпва, когато той доближи възрастта от 30 години.

Източник: Zee News

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -