четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЧертите на лицето издават скрити заболявания

Чертите на лицето издават скрити заболявания

Чертите на лицето говорят много за здравословното ни състояние, но трябва да знаем как да ги тълкуваме, казва д-р Вистара Хайдук, която е написала книга „Диагноза по лицето“. Тя съветва добре да се оглеждаме в огледалото с повишено внимание. Всяка част от лицето дава информация за определен орган. Дори промяна в обичайния тен на кожата, особено около ноздрите, устните и бузите могат да са сигнал за някакво смущение.

Зачервена или подпухнала кожа

Напрегната, опъната кожа с изменен цвят може да е сигнал за смущение в обмяната на веществата. Подпухналите места издават смущения в кръвоснабдяването. При зачервен оток вероятно през органа, с който е свързана съответната област на лицето, тече повече кръв от нормалното. Така там лесно може да възникне възпаление. Ако забелязваме прибледняване на мястото, то активността на свързания орган е намалена.

Венички по носа или бузите насочват към дълго продължило напрежение. Повишеното налягане уголемява фините съдове по кожата на лицето и те стават видими.

Косата капе или е безжизнена

Не само лицето, но и косата е своеобразен издайник на здравословното ни състояние. Меката, блестяща грива е признак на здраве и жизненост. Изтощен косъм без блясък насочва към липса на витамини. Побеляването на косата е до голяма степен генетично обусловено. Влияние имат обаче и начинът на живот, както и храненето. Прекаляването с цигарите, повишената киселинност в организма (свързана е със стреса, консумирането на много захар и мазнини) и смущенията в щитовидната жлеза може да предизвикат преждевременно побеляване на косата.

Прекалено киселата среда по кожата на главата понякога е виновна косъмът да пада. Тя пречи на корените да се задържат. Диабет и липса на желязо също може да са виновни за косопада.

Ето както говорят за състоянието на организма ни отделните области на лицето според експерта Вистара Хайдук.

Челото говори за бъбреците и черния дроб

бръчки на челотоВ областта между веждите и косата можем да разчетем евентуални оплаквания, свързани с обмяната на веществата. Челото дава сведения за способността на бъбреците да филтрират, за работата на черния дроб, за баланса между киселина и основа в тялото ни, както и за функциите на тестисите или яйчниците. Разбира се, в тази област може да има и бръчки, свързани с остаряването. Те не се включват в признаците за тълкуване.

Горната част на челото дава информация за половите органи. Ако яйчниците на една жена са отстранени, или пък тя вече е в менопауза, това може да се изрази в леко оплешивяване над челото. Същият признак при мъжете се тълкува като намалена функция на тестисите. Осезаемо дебела кожа на това място, съпроводена с ясно изразени бръчки насочва към мисълта за слаби бъбреци. Районът между веждите – там където започва носът, е свързан с черния дроб. Две ясни бръчки може да са сигнал, че храната съдържа прекалено много животински белтъчини и мазнини. Черният дроб е претоварен с тях. Кафяви петънца в основата на косата също може да издават заслабнал черен дроб.

Очи и областта около тях

Ако очните ябълки са жълтеникави или пък са с подкожна мазнина, това сочи, че обмяната на веществата е променена. Промени в цвета и структурата на ириса също дават важни сведения за здравето на човека, както дза вродени, така и за акутни заболявания, но разчитането им е по силите само на специалисти.

Веждите се свързват с хормоналния баланс. Ако те са къси или пък излизат доста навън от външната страна, може щитовидната жлеза да е с намалена активност. Ако естествената форма на веждите е съвсем тънка, често има недостиг на женския хормон естроген. Ако пък са дебели и гъсти при жена, значи има излишък на мъжкия хормон тестостерон. Това може да стимулира и растежа на косъмчетата по брадата и да доведе до промяна на чертите на лицето.

Горният клепач дава информация за състоянието на сърцето, черния дроб и общата енергия. Между веждата и очната ябълка може да се получи траен оток. Ако той е бял или жълт на цвят, между органите се натрупва слуз. Дълбоките очни ябълки разкрива ниско енергийно ниво като цяло. Тогава окото е разположено по-дълбоко в кухината. Ако тази особеност се е получила през определен период, значи физическите и психични граници на даден организъм са надхвърлени.

тъмни кръгове около очитеУдебеленият горен клепач пък може да е признак за претоварване на сърцето. Ако мястото е подуто и пълно с течност, възможно е отвеждането на течности към бъбреците да е недостатъчно. Може сърцето да не е в състояние да изпомпва кръвта с достатъчно налягане към бъбреците, за да я пречисти там. Ако случаят е такъв, отокът се появява главно сутрин, а през деня изчезва. Понякога се появява и една особена бръчка, наричана „шапчица“. Тя тънка и отпусната, разположена е по диагонал от средата на горния клепач към външния му край.

Кафяво оцветяване около окото се свързва с черния дроб. Също и мастни отлагания около окото може да издават смущения в работата му. Долният очен клепач и по-точно външният му край говори за състоянието на съдовата система в таза и органите от кръста надолу. Ако лекичко подръпнете долния клепач напред, от прозиращия цвят ще научите някои неща за състоянието на кръвоносната си система. Ако преобладава бялото, може да страдате от малокръвие. Забелязват ли се леко изразени мехурчета със слъзна течност, значи предстои инфекция. Зачервено ли е мястото, инфекцията вече е факт.

В ъгъла на окото понякога се натрупва течност (слуз). Ако цветът е бял или жълтеникав, това означава, че в долната половина на тялото се образува прекомерно слуз. Отлаганията в долния клепач се свързват с органите в долната част на тялото.

Областта под очите говори за отделителната система

Мястото под очите разкрива състоянието на пикочния мехур, бъбреците и органите в долната половина от тялото. Ако под долния клепач има подпухване, това често е сигнал за неразположение на пикочния мехур. Ако отокът е по-голям от 1,5 см, вероятно има финкционални смущения в бъбреците. Когато те са претоварени, мястото се подува.

Бузите и обмяната на веществата

По бузите както и по челото може да се разчете състоянието на обмяната на веществата и цялостното състояние на организма. Претоварена ли е обмяната, преди и след хранене настъпват промени на мястото. Смущение, което започва сега, се разпознава, след като кожата започва да губи еластичност и се появяват различни оцветявания.

Отоци по бузите и долната устна се проява на смущения в обмяната на въглехидратите. Кожата изглежда сива и отпусната. Оцветяванията издават и лоши хранителни навици. Може да има и непоносимост към определени вещества от храната. Ако е така, кожата изглежда нечиста. Смущения в обмяната на белтъчините личат обикновено под скулите. Ако кожата е с груби пори, отпусната, има бръчки или сивее, значи е налице непоносимост към белтъчините, или пък храносмилателната система се затруднява да ги усвои.

Носът казва за белите дробове и стомаха

Издава какво е състоянието на костната система, на белите дробове, стомаха, щитовидната жлеза, черния дроб и бъбреците. Ако в началото му (точно под челото) има дълбока хоризонтална бръчка, може да е признак за недостатъчно добре функционираща щитовидна жлеза. Тя се намира на шията в областта на ябълката. Ако мястото е удебелено, непременно идете на лекар, за да ви прегледат.

По извивката на носа личи доколко човек издържа на нервно и физическо натоварване. Хора с тесен в средата нос лесно се дразнят и нервират. При тях по-често вегетативната нервна система е по-слабо изразена, отколкото при хора с широка основа на носа. Ако линията на носа не е права, може да има някакво леко изкривяване на гръбначния стълб. Видимите кръвоносни съдове по носа – отстрани и в долната му част, издават повишено налягане в горната част на корема. Върхът на носа е свързан със стомаха. Ако там има ясно изразени кръвоносни съдове, значи кръвоснабдяването на стомаха е затруднено. Дебелият край на носа пък може да е признак за разширяването му. Възпалена ли е стомашната лигавица, върхът може да е зачервен.

Ноздрите са мястото, където се проявяват дихателните органи. Зачервени ли са те, може да има възпаление на бронхите. Удебеляването им пък разкрива „раздут“ бял дроб, какъвто се среща при астматиците. Назолабиални се наричат бръчките, които се спускат отстрани на носа от средата му към ъглите на устните. От извивката и дълбочината им се вадят заключения за сърцето, черния дроб, стомаха, панкреаса и тънките черва. Ако дясната бръчка е по-изразена, това е знак за черния дроб. Обикновено тя излиза направо от ноздрите и прави извивка около устата.

Свързана тема: Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -