петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПоловин милион за лечението на дете, единствено у нас с рядка болест

Половин милион за лечението на дете, единствено у нас с рядка болест

Близо половин милион лева отпусна фондът за лечение на деца в чужбина на бебе от Варна, което е единственото дете у нас с рядка болест. 8-месечната Виктория Димитрова страда от синдрома на Бекуит-Видман. Изпращането й в чужбина нямаше да е възможно преди отпадането на лимита за финансиране от фонда, който ограничаваше сумата до 180 000 лв. Той бе премахнат от министър Десислава Атанасова. Сумата за Вики обаче е значителна, като се има предвид, че общият бюджет на фонда за 2012 г. е около 8 млн. лв.

Майката Диана Тодорова (на снимката с Вики и таткото Веселин), на 28 г., която е медицинска сестра, е изключително благодарна. Признава, че не е очаквала държавата да одобри такава голяма сума. Семейството подава молба на 3 септември, като положителният отговор пристигнал много бързо. В понеделник родителите на Вики заминават с нея за Лондон.

Майката обяснява, че забременяла трудно и чакала 2 г. това дете. Правила си много изследвания по време на бременността, но всички лекари я уверявали, че всичко е добре с плода. Броени дни след раждането обаче се оказва, че захарта на Вики пада много под нормата. Едва генетично изследване в Англия установява, че момиченцето отделя големи количества растежен хормон. Това води до образуването на кисти в различни органи. Има реална опасност от тях след време да се развият тумори или да се стигне до други усложнения като епилепсия или дори детска церебрална парализа.

Опитите Вики да бъде лекувана с медикаменти били неуспешни. Необходима била операция, която не се прави у нас. Оферта пристигнала от лондонска клиника, като цената била 166 800 британски лири.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -