петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКафето има обезболяващ ефект, сравним с този на морфина!

Кафето има обезболяващ ефект, сравним с този на морфина!

Бразилски експерти откриха още една полза от кафето – то може да действа като обезболяващо! Те намериха в ободряващата напитка необичайна протеин, който до голяма степен има същият ефект като морфина.

От изследователската компания Embrapa заявиха, че работата по идентифициране на протеина е възложена на тяхното звено по генетика и биотехнология към Университета в Бразилия, съобщава News.com.au.

Оказало се, че неизвестни досега протеинови фрагменти – пептиди, притежават невероятни свойства. В организма те имат успокояващ и обезболяващ ефект. Той продължава достатъчно дълго, показали опитите с лабораторни гризачи. Учените вече са подали заявление за патентоване на седемте опиоидни пептиди, идентифицирани в кафето.

Откритието е направено, докато те изследвали методите на свързване на гените в тъмните зърна. Първоначалната идея била да се намери начин за подобряване на качеството на кафето, но проучванията показали този неочакван резултат.

Сега става ясно защо лишаването от кафе може да предизвика истинска абстиненция при тези, които са свикнали да започват деня си с ароматната напитка. Наскоро психотерапевти дори определиха симптомите на абстиненция, причинени от липсата на кафе, като специален подвид психично разстройства (групата е „разстройства, свързани с кофеин“).

Това е отразено в последния брой на Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства. Класическият синдром се проявява с главоболие, умора, затруднена концентрация и депресия. Трябва да се спомене, че морфинът, с когото учените сравняват пептидите от кафето, също може да предизвика симптоми на абстиненция.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -