петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕнзим е в основата на ново лечение на диабета

Ензим е в основата на ново лечение на диабета

Учени от Университета на Калифорния и Университета в Барселона са на път да разработят ново лечение за диабет. Те откриха ензим, наречен разтворима епокси хидролиза или sEH -инхибитор, който е в състояние да предотврати развитието на захарната болест.

Освен това може да неутрализира вече появили се симптоми. Учените провели изследване с мишки, страдащи от затлъстяване, съобщава Zee News. Ензимът успял да намали нивото на възпаление при мишки, да ги избави от болката, причинена от възпалението, както и от невропатичната болка. Друго проучване пък показало, че лекарството, по чието създаване сега работят учените, може да лекува диабет при мишки с генетично повишени нива на омега-3.

Съдейки по резултатите, новият медикамент стабилизира нивото на един от метаболитите на омега-3 мастни киселини – докозахексаенова киселина (DHA). Именно тези метаболити влияят благоприятно на организма при диета, богата на омега-3 мастни киселини (риба, ядки). По-рано учените установили, че разтворима епокси хидролаза е в състояние да избави организма от проблеми, причинени от диабета, като бъбречна недостатъчност, хипертония, атеросклероза, сърдечна недостатъчност и диабетна болка.

Източник: Zee News

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -