петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБЦЖ ваксина помага при диабет тип едно

БЦЖ ваксина помага при диабет тип едно

Старата БЦЖ ваксина показаха неочаквани качества – в малко проучване бе доказано, че тя може да лекува диабет тип 1, който е автоимунно заболяване, съобщава WebMD. За първи път този ефект бил отбелязан преди 10 г. Тогава Денис Фаустман от Харвардското медицинско училище и Масачузетска болница открил, че ваксината помага на мишки с диабет.

Стимулирайки здрав имунен отговор, препаратът блокирал негативната реакция на имунитета, която предизвиква заболяването. Това позволило на клетките, които произвеждат инсулин, да се възстановят сами.

Сега обаче ваксината била проверена върху хора. Тя била инжектирана на трима пациенти и след това Т-клетките, които действат срещу инсулина, започнали да умират. Увеличил се броят на редовните Т-клетки. Увеличили се освен това признаците, че бета-клетките на панкреаса започнали да произвеждат инсулин. Към тези резултати трябва да се добави и факта, че ваксината е доказала своята безопасност.

Въпреки скептицизма на колегите си, Фаустман се надява, че БЦЖ ваксината може да помогне за справянето с други автоимунни заболявания като болестта на Крон, ревматоиден артрит, множествена склероза, склеродермия и синдрома на Шегрен.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -