сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОнкоболни няма да правят допълнителни изследвания, за да се лекуват с анастрозол

Онкоболни няма да правят допълнителни изследвания, за да се лекуват с анастрозол

Онкоболни пациенти, които се лекуват с лекарства от групата от анастрозола, няма да правят допълнителни изследвания за продължаване на терапията си. Изпратени са указания до РЗОК, за да се осигури безпроблемното им лечение, се казва в официално съобщение на Националната здравно-осигурителна каса. Пояснението се прави във връзка със запитвания на онкоболни пациенти дали е необходимо занапред да доплащат лекарствата, включени в Позитивния лекарствен списък (ПЛС), с които се лекуват, защото в него са регистрирани по-евтини аналогични медикаменти, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прави следното уточнение:

Пациентите, които имат действащи протоколи за лечение с лекарствени продукти от групата на анастрозола (с международно непатентно наименование INN Anastrozole) и занапред ще получават терапията си, без да се изисква да им бъдат направени допълнителни изследвания и консултации, както и да им бъдат издадени нови експертни становища.

Уточнението се налага, тъй като от 16 септември 2015 г. е актуализирано Приложение 1 на ПЛС и има промяна в референтния продукт, което се отразява на стойността, заплащана от НЗОК на всички лекарствени продукти с международно непатентно наименование INN Anastrozole.

За да продължи безплатно терапията на пациентите с действащи протоколи за лекарствен продукт от посочената група, е необходимо те да посетят своя личен лекар, който да ги насочи към лекуващия специалист за терапевтична алтернатива, съобразно наличните в Приложение 1 на ПЛС лекарствени продукти с INN Anastrozole. Назначената терапия се отразява в амбулаторен лист, като при продължаване на лечението с друг лекарствен продукт от международно непатентно наименование INN Anastrozole не се изисква прилагане на допълнителни изследвания, консултации и експертно становище за назначения нов лекарствен продукт. След получаване на новия протокол от лекуващия специалист, той се заверява в РЗОК, а действащият протокол следва да бъде анулиран.

Изпратени са указания до районните здравноосигурителни каси, за да се осигури безпроблемното лечение на пациентите след промяната в ПЛС.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -