четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНад 2500 мг ибупрофен дневно са риск за инфаркт!

Над 2500 мг ибупрофен дневно са риск за инфаркт!

Високи дози ибупрофен 2500 mg дневно или повече) слабо увеличават риска от сърдечен и мозъчен удар. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата. В него се цитира становище на Комитета за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (EMA). Експертите казват, че рискът от високи дози ибупрофен е подобен на риска, наблюдаван при други нестероидни противовъзпалителни лекарства като т. нар. Коксиби (селективни инхибитори на циклооксигеназа 2) и диклофенак. Не е наблюдаван увеличен сърдечно-съдов риск при ибупрофен в дози до 1200 mg дневно, което е най-високата дневна доза за лекарствата, съдържащи ибупрофен, отпускани без рецепта за прием през устата. Повечето хапчета обаче са по 200 мг или 400 мг. Препоръките за ибупрофен се отнасят също и за дексибупрофен, лекарство сходно на ибупрофен. Висока доза дексибупрофен е доза равна или надвишаваща 1200 mg дневно.

Ибупрофен е едно от най-популярните нестероидни противовъзпалителни средства и на нашия пазар. Употребява са при грипни състояния и настинки, срещу различни видове болки и възпаления. Констатацията на европейските фармаколози не означава в никакъв случай изобщо да се избягва това лекарство, а просто да се дозира с повишено внимание.

Заключението е, че ползите от ибупрофен надвишават рисковете, но се препоръчва осъвременяване на препоръките за употреба на висока доза ибупрофен. Целта е да се сведе до минимум сърдечно-съдовия риск. Високите дози ибупрофен (2400 mg и повече) трябва да се избягват при пациенти със съществуващи сериозни сърдечно-съдови заболявания като сърдечна недостатъчност, заболявания на сърцето и съдовете или такива,
които са прекарали мозъчен или сърдечен удар. Освен това лекарите трябва внимателно да оценят рисковите фактори на пациентите за сърдечно или съдово заболяване преди да започнат дългосрочно лечение с ибупрофен, особено ако се препоръчват високи дози. Рискови фактори за тези заболявания са тютюнопушене, високо кръвно налягане, диабет и висок холестерол.

Експертите разгледаха също данните за взаимодействие между ибупрофен и ниски дози аспирин, когато последният е приеман за намаляване на риска от сърдечен и мозъчен удар. Причината е, че в лабораторни проучвания ибупрофен намалява противосъсирващия
ефект на аспирин. Все пак остава несигурност относно това дали продължителната употреба на ибупрофен в клиничната практика намалява ползата от нискодозов аспирин за предпазване от сърдечен и мозъчен удар. Инцидентна употреба на ибупрофен не се очаква
да влияе на ползата от нискодозов аспирин.

Повече за лекарството

Ибупрофен е лекарство с обезболяващо и противовъзпалително действие. То действа като блокира ензим, наречен циклооксигеназа, чрез който се произвеждат простагландини – вещества, участващи в болката и възпалението. Ибупрофен се съдържа в лекарства за лечение на болка, възпаление и температура. Обичайната доза за възрастни и деца над 12 години е 200-400 mg, приети три или четири пъти дневно, според необходимостта.

Ибупрофен присъства в лекарствата като смес от две молекули, които са енантиомери (огледални образи). Дексибупрофен, който е активния енантиомер е понякога наличен самостоятелно в лекарствата и затова също е обект на този преглед. Доза от 2400 mg ибупрофен се равнява на доза от 1200 mg дексибупрофен.

Ибупрофен и дексибупрофен са понастоящем налични в държавите на Европейския съюз (ЕС) в състава на различни лекарства. Направеният преглед включва лекарства за системна употреба (предназначени да действат на цялото тяло и приемани през устата или като инжекция), но не включва гелове или спрейове, прилагани върху кожата на засегнати
места. Лекарствата, съдържащи ибупрофен и дексибупрофен са разрешени в ЕС по национални процедури и се предлагат под различни търговски имена, някои от които са по лекарско предписание, а други на свободна продажба.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -