петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛекари заплашиха касата с бойкот

Лекари заплашиха касата с бойкот

Касата се опитва да ограничи свободния избор на пациентите къде да се лекуват. Парите няма да вървят след пациентите, а те ще трябва да ги търсят. С тези аргументи Столичната колегия към Българския лекарски съюз призова да се бойкотират преговорите със здравната каса за рамковия договор за 2013 г. Документът определя критериите, по които ще се плаща в здравеопазването, и има пряко отражение върху достъпа до здравни услуги.

Касата не лекува, тя само разплаща и няма право да се бърка като ограничава колко души ще се лекуват по дадена диагноза, коментира проф. Милан Миланов, шеф на столичната колегия. По думите му, ако човек е например с пневмония, а болницата, която избирате, е изчерпала лимита за това заболяване, той ще трябва да търси друго място, където да му помогнат. Нарушават се права на пациентите, гарантирани по конституция – тези за свободния избор, подчерта проф. Миланов.

„В проекта няма никакви конструктивни предложения, а тежка стагнация. Неоправдани са всякакви опити да се говори за подобрят контрола – те не са ДАНС, а просто една разплащателна агенция и трябва да се държат като такава. Надминаха всичките ми очаквания по безотговорност към здравната система на България. Превръщат се в какво – финансово разузнаване ли? Задачата им е да събират вноските и да плащат за здравни услуги, когато имам нужда от тях“, коментира професорът. Никъде в света нямало практика пациентът да се отпраща, защото бюджетът е свършил.

Няма държава, в която да няма планиране, но също така няма държава, която на базата на такова планиране да извършва забранителна политика, особено в сферата на здравеопазването, допълни шефът на столичната колегия. За 2013 г. касата е заложила 1,6 млн. хоспитализации. „Откъде касата е решила, че те ще са точно толкова? Може да са 1,3 млн. или 1,8 млн. Десет души като дойдат да се лекуват в „Пирогов“, а ние ги върнем, защото сме изчерпали парите за дадена пътека, те ще кажат на 100 души, които ще го предадат на други 1000″, добави проф. Миланов.

Той е категоричен, че няма за какво да се преговаря с касата, защо нейният проект е изцяло неприемлив. „Те трябваше да го разгледат с договорните си партньори, ние да си кажем нашето становище, те да го вземат предвид. Да се поставят лимити на база клинична пътека, издава тотално неграмотност по здравното осигуряване. Пътеките не могат да бъдат лимитирани дори и да е за цялата страна“, казва още проф. Миланов.

Нямаме никакво намерение да преговаряме за подобни условия, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. Предложението на касата нарушава правата на пациентите, което е абсолютно недопустимо и няма как да го приемем. Той обаче смята, че позицията на лекарите трябва да се обясни на НЗОК и да се потърси копромисен вариант.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -