петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗдравен индекс сочи, че сме зле в лечението на хепатита

Здравен индекс сочи, че сме зле в лечението на хепатита

България е на 21-во място в индекс, който сравнява скрининга за хепатит, лечение и грижа за пациентите с това заболяване, сред 27-те държави членки на Европейския съюз, Швейцария, Норвегия и Република Хърватска.  Европейският индекс за качеството на грижите за хепатитно болни показва, че в България липсва постоянство в лечението и превенцията на този вид инфекция.

Липсва скрининг на рисковите групи. Като последствие от това, голям дял от инфекциите се диагностицират късно, което от своя страна води до вторични увреждания и увеличава риска за несъзнателно предаване на вируса.

„Позицията на България на 21 място в Хепатитния индекс показва, че сме положили основите, но все още има много мерки, които да се предприемат за подобряване грижите за болните с хепатит в България“, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национално сдружение за борба с хепатита. „Това, което липсва, е стратегическа координация и по-добро финансиране, които биха помогнали да се инициират и доведат до пълния си потенциал усилията на лекари, пациенти и други заинтересовани страни в България. Българското правителство взе правилното решение за създаване на Национална програма за борба с хепатита. В момента Франция е единствената държава, която е развила такава програма и за момента резултатите са обещаващи.“ – допълни той.

Европейският индекс за качеството на грижите за хепатитно болни е създаден от шведската научноизследователска организация Health Consumer Powerhouse (HCP) от името на и финансирана от Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA), на която „Хепасист“ е член. Докато над 90% от децата са обхванати от задължителна ваксинация срещу хепатит B, липсват системни мерки за ваксинация на високорискови групи като здравни работници, близки на заразени с хепатит В хора или наркозависими. Без обществено субсидиране ваксините се заплащат изцяло от пациента.

Според данните на индекса, периодът на изчакване за посещение при специалист на надвишава 4 седмици и децата се лекуват в специализирани отделения. За сметка на това, най-новите лекарства не са достъпни.

Индексът подчертава недостиг на скрининг за заболяването сред населението – въпреки че са финансирани от администрацията, изследванията и консултацията не са безплатни или анонимни, рутинен скрининг не се провежда систематично нито за населението като цяло, нито за основни рискови групи.

Първото място заема Франция, следвана от Словения и Германия. „Позицията на Франция частично се дължи на националната координация на действията“ – казва д-р Хасърджиев. Франция е единствената държава, която е разработила национален план за справяне с всички аспекти на грижите за хепатитно болни. Централната координация помага да се използва пълният потенциал на иначе изолираните усилия на лекарите, групите болни и други заинтересовани страни.

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб, което най-често се причинява от вирусна инфекция. В България около 1,5,% от населението страда от хепатит С, 4-8% – от хепатит В. В Европа 23 милиона души страдат от хроничен вирусен хепатит, като 125 000 умират на година. Според Световната здравна организация 2 милиарда души по целия свят са били инфектирани с вируса на хепатит В и повече от 350 милиона имат хронични чернодробни инфекции. Около 150 милиона души имат хроничен хепатит С. Без навременно лечение, и двата вида хепатит могат да доведат до цироза и рак на черния дроб и сериозни вторични увреждания. Повечето пациенти не знаят, че са заразени.

Свързани теми: Нова апаратура във ВМА изследва за 25 вируса едновременно

ДЕКЕМВРИ: Нелекуван, хепатитът може да отключи цироза или рак на черния дроб

Тестваха успешно ваксина за хепатит С при хора

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -