четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЕпилептици останаха без важно лекарство

Епилептици останаха без важно лекарство

Епилептиците останаха без важно лекарство – производителят на ривотрил компанията „Рош“ го изтегля от пазара. За това съобщава та сайта си Изпълнителната агенция по лекарствата. Причината е прекаленият ценови натиск – стар проблем, за който различни фармацевтични компании многократно са сигнализирали.

Системата в България изисква цените на определени лекарства непрекъснато да се сравняват с най-ниските на същата молекула в други страни. Само че там цените както падат, така и се покачват. А у нас само падат. Благодарение на този механизъм цената на ривотрил падна от около 6 лв. на 3 лв., но накрая лекарството бе изтеглено от пазара, тъй като дистрибуцията му става икономически неизгодна. От „Рош“ предупредиха за предстоящото изтегляне на медикамента от пазара още преди 18 месеца, както е по закон. Срокът изтече в края на 2014 г.

Разтревожени пациенти, за които то е единственото възможно лечение, споделят, че втори месец не могат да намерят ривотрил. В момента са принудени да си го внасят с куфарна търговия от Румъния, но вероятно и там то скоро ще бъде изтеглено от пазара.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Спират продажбата на лекарство против епилепсия 
Временно спират лекарство за епилепсия
„Карта“ на мозъка улеснява операции на тумори 

От Изпълнителната агенция по лекарствата уточняват, че в момента няма разрешен за употреба друг лекарствен продукт със същото международно непатентно име (Clonazepam). Все пак има светлинка в тунела – през месец август 2014 г. в ИАЛ е постъпила документация за разрешаване за употреба на генеричен лекарствен продукт. Процедурата е в ход и след отстраняване на направените забележки от страна на заявителя ще приключи в законоустановените срокове – края на месец февруари.

От агенцията съветват пациентите да потърсят при лекуващия си специалист алтернатива на липсващото лекарство в съответствие с Националния консенсус за лечение и диагностика на епилепсия и с наличните в България лекарствени продукти. Има списък на разрешени за употреба лекарствени продукти, принадлежащи към групата на антиепилептиците, които са включени в Позитивния лекарствен списък и които по преценка на лекуващия лекар биха могли да бъдат терапевтични алтернативи.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -