петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСъс смях и приказки децата оздравяват по-бързо

Със смях и приказки децата оздравяват по-бързо

Със смях и приказки децата забравят за болестта и оздравяват по-бързо. Или поне понасят по-леко престоя в болница. Затова днес актьорите Димитър Рачков и Бате Енчо се забавляваха и боядисаха заедно с децата от УМБАЛ „Св. Георги“ великденски яйца. Накрая поднесоха лично подаръци на всички малки пациенти. Инициативата „Приказки без край“ цели да укрепи емоционалната връзка между деца, родители и лекари.

Кампанията се провежда в 13 лечебни заведения в София, Варна, Русе и Пловдив. За периода януари-март 2014 в инициативата са въвлечени над 900 души и са реализирани 112 посещения в детски клиники, а дейностите в рамките на „Приказки без край“ са достигнали близо 800 малки пациенти. През миналата година в инициативата бяха ангажирани над 5000 души, реализираните събития са 420, а дейностите достигнаха до близо 3000 деца. „Началото на Националната инициатива „Приказки без край“ бе поставено през месец ноември 2012 г. като част от програмата за социална отговорност на GSK („ГлаксоСмитКлайн“) и „Panadol Baby“.

Председателят на Българска педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ съобщи, че за година и половина от старта на инициативата, аниматорите са създали по-приветлива болнична среда на около 4000 деца. Той припомни, че в някои държави отдавна са оценили положителното влияние върху възстановяването на децата и съкращаването на болничния им престой с 2-3 дни, затова е практика в лечебните заведения да работят целодневно специално обучени аниматори, които забавляват децата. Според световният опит присъствието на аниматори в лечебните заведения снижава предоперативния стрес при децата и скъсява възстановителния период след интервенции или хирургични процедури.

„За мен е изключително удоволствие да посрещна аниматорите на „Приказки без край“ в нашата болница. С тяхна помощ се надявам да подобрим още повече условията за лечение на малките ни пациенти и да им помогнем да се възстановяват по-бързо чрез забавления и увлекателни занимания“, каза началникът на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания проф. Мирослава Бошева. Годишно в болницата се хоспитализират около 7000 деца и около 24 000 преминават през спешния център.

„Занимателните игри и развлечения помагат на пациентите ни да преодолеят стреса от това, че не са у дома при своите родители и близки, а в болница. Осигуряването на среда близка до домашната от една страна предразполага децата да сътрудничат на лекарите по време на лечението, а от друга – дава спокойствие на родителите“, каза психологът на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания г-жа Анелия Петкова.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -