петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИнтернет програма ще помага на паметта след инсулт

Интернет програма ще помага на паметта след инсулт

Хората, прекарали инсулт, скоро ще могат да намерят в интернет програма, което ще им помогне да подобрят паметта си и по-конкретно способността да помнят своите намерения. Това съобщават експерти от университета в Кентърбъри, цитирани от Zee News.

При пациентите, които са претърпели инсулт, този тип памет често страда въпрекии рехабилитацията. Поради това те често пропускат да си вземат лекарството и не могат да си спомнят какво са искали да правят. Проспективната памет е сложна познавателна способност, която изисква координация между пространствена ориентация, ретроспективна памет, внимание и изпълнителни функции. Програмисти използвали технология за виртуална реалност, за да разработят метод, при който с помощта на визуални образи хората да запомнят по-лесно бъдещите задачи. В изследването участвали 15 пациенти с инсулт, като всеки от доброволците за 10 седмици имал 10 индивидуални сесии.

Участниците в изследването практикува уменията, придобити чрез видео, а след това в виртуална реалност. След това бъдещият памет доброволци се подобриха значително. Крайната цел на изследователите е да се направи обучение на разположение в Интернет за всички хора, които са претърпели инсулт. Това ще допълва рехабилитацията и ще подобри качеството на живот на тези пациенти. Те стават независими и няма да има нужда около грижите часовник.

Източник: Zee News

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -