четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеХемороидите се оперират, само ако кървят силно

Хемороидите се оперират, само ако кървят силно

Почти всеки човек е бил притеснен от появата на хемороиди. Данните показват, че около половината от населението на Европа и САЩ, мъже и жени, имат хемороиди от 50-годишна възраст. Терминът се отнася до състояние, което възниква, когато вени около ануса (външни хемороиди) или вътре в аналното отверстие (вътрешни хемороиди) стават подути и възпалени.

Симптоми на хемороиди

Те могат да причинят редица симптоми – обикновено просто дразнене, което не е опасно и е лесно лечимо амбулаторно, но понякога могат да кървят силно, което изисква спешна намеса и дори операция. В зависимост от това дали са вътрешни, или външни, хемороидите могат да причинят сърбеж, ректално кървене и болка, която понякога може да бъде силна. Класическият симптом на вътрешните хемороиди е кървенето. Най-често се забелязва като ярки червени ивици върху тоалетната хартия, но кръвта също може да бъде намерена на изпражненията, бельото или в тоалетната чиния. Вътрешните хемороиди понякога може да изпъкват извън ануса, а много рядко в изпражненията може да се установи съсирек.

Външните хемороиди са по-често свързани с болка и ако са възпалени, може също така да сърбят и да кървят. Т.нар. тромбозирали хемороиди по-често са външни хемороиди. Те често могат да се чувстват като болезнено подуване или бучка на ануса, а понякога и трябва да бъдат отстранени по хирургичен път.

Най-честите причини за възникване на хемороиди са продължително седнало положение, хроничен запек и дразнещи храни, включително силни подправки като червен и черен пипер, люти храни, горчица, алкохолни напитки. Бременността може да причини хемороиди поради повишеното налягане в коремната кухина, но те обикновено изчезват след раждането. Затлъстяването, хроничната диария и аналните полови контакти също може да способстват за влошаване на хемороидалната болест.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Вредно ли е четенето в тоалетната?
Диагностика и хранене при улцерозен колит
Бъркат рака на дебелото черво с хемороиди 

Как се лекуват хемороиди в различни стадии

Ефективна терапия против хемороидите са борбата със запека, добрата хигиена, прилагането на локални средства за мазане и лекарства, тонизиращи съдовете. Терапията на запека започва с естествени средства. За да се предотврати, трябва да се увеличи количеството на фибри в диетата. Това става чрез прием на повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Съществуват и различни фибри под формата на хранителни добавки. Необходимо е увеличаване на приема на вода. Още един здравословен вариант е прясно смляно ленено семе – чудесен източник на разтворими и неразтворими фибри в допълнение към омега-3 мастни киселини. Лененото семе помага за увеличаване на движението на червата, както и омекотяване на изпражненията.

Избягват се дразнещи храни и употребата на тютюневи изделия във всички форми. Вместо суха тоалетна хартия може да се използват специално предназначени за това мокри кърпички, за да се почиства аналната област след изхождане.

Повечето хемороиди изчезват сами след няколко дни. В някои случаи обаче това не става въпреки упоритата терапия. Именно тези случаи изискват инвазивна или хирургическа намеса. Разпространен метод е налагането на лигатура, при което гумена лента се поставя в основата на хемороида. Лентата прекъсва кръвообращението и като резултат хемороидалният възел постепенно изчезва до дни.

Друг метод е склеротерапията – инжектиране на химически разтвор около кръвоносния съд. И на последно място хирургичната процедура, известна като хемороидектомия, се препоръчва при тежки хемороиди, които не се повлияват от останалите методи. Оценката на тежестта и вземането на решение за операция трябва да се преценят съвместно от лекуващия лекар и пациента.

Д-р Камен Данов, гастроентеролог, Клиника по пропедевтика на вътрешните болести УМБАЛ „Александровска“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -