сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеУвеличени и твърди лимфни възли може да са лимфом

Увеличени и твърди лимфни възли може да са лимфом

Малигнените лимфоми са злокачествени заболявания на един от видовете бели кръвни клетки – лимфоцитите. Те се разделят на две групи: болест (лимфом) на Ходжкин и Неходжкинови малигнени лимфоми (НХМЛ). Ходжкиновият лимфом е по-рядък. Съставлява около 1% от всички злокачествени заболявания и е с честота до трима заболели на 100 000 души годишно.

Неходжкиновият лимфом засяга по-често мъжете

Неходжкиновите малигнени лимфоми са най-честите злокачествени хематологични заболявания. Съставляват около 4% от всички злокачествени заболявания, като честотата им е 14-19 заболели на 100 000 души годишно и непрекъснато нараства. В света има около 1 милион болни от НХМЛ. В сравнение със 70-те години броят на заболелите е нараснал с около 80%, ежегодното увеличение е с 3-4%. Тази тенденция се наблюдава и у нас.

НХМЛ засягат по-често мъжкия пол. Могат да се срещнат във всяка възраст, но са най-честото малигнено (злокачествено) заболяване във възрастта между 20 и 40 години.

Имунитетът е засегнат в различна степен при всеки пациент

Всеки вид НХМЛ води началото си от определен етап на развитието на лимфоцитите. Тъй като етапите на узряване и диференциране на лимфоцитите са много, много са и видовете НХМЛ. Около 90% от тях произхождат от В-лимфоцитите, клетките, които отговарят за защитата на човешкия организъм чрез образуване на антитела. Останалите 10% произхождат от Т-лимфоцитите, които отговарят за клетъчната защита на организма. Това обяснява защо при всеки малигнен лимфом има разностепенно нарушение на човешкия имунитет.

Основна проява на малигнените лимфоми са увеличените лимфни възли. Неслучайно тези заболявания са известни като „рак на лимфните възли“. Най-честите локализации на увеличени лимфни възли по повърхността на тялото са шия, задключечни ямки, мишници и слабини. Увеличените лимфни възли могат да са единични или множествени.

Всяко, дори минимално увеличение на лимфни възли налага консултация с лекар

Всяко, дори минимално увеличение на един или повече лимфни възли подлежи на изясняване от лекар. Колкото по-голямо е увеличението, толкова вероятността за сериозно заболяване е по-голяма. Злокачествените лимфни възли обикновено са неболезнени, с варираща плътност – от меки до такива с каменна твърдост. В едни случаи те не са се сраснали с кожа и подлежащи тъкани, в други те са плътно прираснали към тях.

Особено тревожни, налагащи незабавна консултация най-вече с хематолог, са бързо нарастващите, много твърди и неболезнени лимфни възли. Особено при лимфни възли с такава характеристика се мисли и за другата неблагоприятна възможност – карциномни метастази в лимфните възли.

Понякога малигнените лимфоми започват или протичат без увеличение на периферни лимфни възли, нерядко с ангажиране на други органи – стомах, сливици, черва и др. При голяма част от малигнените лимфоми се появяват заедно или поотделно и следните оплаквания: неясна температура, продължаваща седмици, често с интервали на временно изчезване; упорито и обилно нощно потене; редукция на тегло; прогресираща отпадналост.

д-р Николай Цветков хематолог

 

Доц. Николай Цветков, Клиника по хематология, МУ Плевен

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -