петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПонякога е по-добре ракът на простатата да не се лекува

Понякога е по-добре ракът на простатата да не се лекува

Обикновено лечението на рака се свързва с бърза и колкото се може по-ефективна терапия. Смята се, че по-ранното и радикално лечение на тумора дават шансове за по-добро излекуване на пациента. При някои карциноми на простатата обаче е обратното – по-добре е да се заеме изчаквателна позиция.

Това сочи голямо ново голямо проучване на американски учени от Университета „Джонс Хопкинс“. Става дума за тумори на простатата с нисък риск от метастази, които нарастват бавно. При тях се изисква активно лечение само при всеки трети пациент.

Проучването установило, че без лечение, едва 0,5% от тези пациенти умират в рамките на 18 години по причина, свързана с болестта. Авторите на изследването не спорят с факта, че значителен брой от пациентите с рак на простатата наистина се нуждаят от спешно лечение. Възрастните мъже с бавно напредващ тумор обаче не винаги се нуждаят от него. Ето и цифрите: 1298 мъже с нискорисков рак на простатата били наблюдавани за период от 18 г. – от 1995 г. до 2014 г. През това време 47 мъже починали по причини, различни от рака, двама починали от карцинома на простатата и един развил метастази.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ракът на простата всъщност има 5 генетични варианти 
Повишени туморни маркери не са непременно рак на простатата 
Ракът на простатата може да се окаже полово предавана болест 
Ракът на простатата се открива и при 40-годишни мъже 

На практика повечето мъже над 80 г. с такъв карцином умират от съвсем различни причини (при по-голямата част са сърдечно-съдови заболявания). Те имат тумори на простатата, които растат бавно през годините и не оказват значим ефект върху здравето. Ако лекарите започнат при тях агресивно лечение, например с помощта на хирургия, лъчетерапия или химиотерапия, преживяемостта на тези пациенти ще намалее значително. Естествената прогресия на рака на простатата при тези пациенти се случва за много дълъг период от време – около 20 г., което означава, че вероятността да се появи друга причина за фатален изход е много голяма.

Учените показали, че в някои случаи лекарите не трябва да правят нищо при диагноза рак на простатата. Най-добрата стратегия в случая е те да бъдат наблюдавани пасивно. Проучването успяло да класифицира туморите, което е по-добре да не се докосват.

Източници: jco.ascopubs.org ,  medscape.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -