петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКръв в урината може да е от киста на бъбрека

Кръв в урината може да е от киста на бъбрека

Кистите на бъбреците в повечето случаи се намират случайно, най-често при профилактичен преглед или при скринингово ултразвуково изследване на коремните органи. Честотата им варира от 1-2% при деца до 50% при възрастните, като с напредване на възрастта честотата им нараства, казват специалисти от клиниката по нефрология в Александровска болница. Според произхода си се делят на вродени и придобити, а според числения брой в бъбрека – на единични (солитарни) и множествени (перипелвикални) кисти.

Често единичните кисти са с големи размери и могат да достигнат големина до 10 см в диаметър (виж графиката). Съдържанието им е бистра (серозна) течност и много рядко е възможно наличие на кръв в тях.

Симптомите – тежест в поясната област

Обичайно са безсимптомни, но когато са с по-големи размери, могат да причинят компресия на пиелокаликсната (кухинната) система в бъбрека и да се проявят с тежест в поясната област. По-рядко са причина за високо кръвно налягане, ако притискат околни кръвоносни съдове. Множествените перипелвикални кисти са безсимптомни и имат благоприятно протичане. Предполага се, че представляват разширени лимфни съдове. Най-достъпният и безвреден метод за диагностика е ултразвуковото изследване. За единичните кисти е препоръчително проследя- ването веднъж годишно, а на перипелвикалните – на 3-4 години. С възможности за диагностициране са и други образни методи като компютърната томография, ядрено-магнитния резонанс, сцинтиграфията.

Други наследствени кистозни болести на бъбреците при възрастни, които се срещат относително по-рядко, са медуларната кистозна болест (МКБ), или т.нар. гъбест бъбрек и бъбречната поликистоза у възрастните, която е фамилно заболяване. При медуларната кистозна болест кистите са с големина до 3 мм и особеното е, че в някои от тях се намират камъни. Болестта носи благозвучното име болест на Cacchi-Ricci. Обичайно има благоприятно протичане, но може да се усложни с хронични инфекции. По-сериозно внимание заслужава бъбречната поликистоза, която се проявява с формиране и нарастване на множество кисти и в двата бъбрека, водещи до хронична бъбречна недостатъчност. Големината на кистите достига до 7-8 см. Болестта се унаследява в до 65% в поколението.

Бъбречната поликистоза често се съчетава с кисти в черния дроб, яйчниците, може да има съдови аномалии и др. Заболяването се изявява след 30-годишна възраст, като често първа проява е наличие на кръв в урината, повишено кръвно налягане или болка в поясната област. Лесно се диагностицира чрез опипване през корема на силно увеличени бъбреци – като туморни формации, с неравна повърхност, както и с познатите образни методи – ехография, рентгеново изследване, компютърен томограф или магнитен резонанс. Сериозно усложнение на болестта е инфектиране на кистите, което може да завърши с оперативно отстраняване на бъбрека. Лечението се отнася до терапия на усложненията – инфекции, повишено кръвно налягане, хронична бъбречна недостатъчност. Значително по-чести са придобитите кисти, които обичайно са безсимптомни. Големината им е от 1 до 3 см и са разположени по повърхността на бъбрека. Те се получават след бъбречни инфекции – пиелонефрит, бъбречна туберкулоза, склеротични процеси.

Причина за образуването им може да бъде патологичен процес в областта на шийките на чашките, например камък и последващо разширение като последица от възпалителен процес Съществуват и т.нар. многокамерни кисти, които са обичайно едностранни и с размери от 2 до 4-5 см. Имат безсимптомно протичане и не подлежат на лечение. От началото на 1990 г. в класификацията на бъбречните кисти се включи „придобита кистозна болест на бъбрека“. Интересното при нея е, че заболяването се регистрира при пациенти, подложени на хемодиализа, като развитието на болестта е свързано с продължителността на диализата. От 1-3 години 10-20% от болните развиват кистозна болест, а до 10 години диализно лечение се достига до 90% кистозна болест.

Проявите на бъбречните кисти имат общ характер и не се изисква специално лечение освен в случаите на усложнения. Избира се между антибиотично лечение, обезболяващи, кръвоспиращи медикаменти при инфектирани кисти. При големи размери на кистите и болки се прилагат различни хирургични техники – от пункция, последвана от инжектиране на склерозиращо вещество до открита операция с отстраняване на кистата. Препоръчвам ви проследяване на регистрираните кисти в бъбреците с ултразвуково изследване на 3-4 години, като периодично под контрол и указания от личния лекар да се правят лабораторни изследвания на кръв и урина за изключване на възпалителен процес. Трябва да се следи и кръвното налягане. Що се отнася до камъните с размери 3 и 7 мм, вероятно са разположени в чашките на бъбреците и вероятно също са с безсимптомно протичане. Подлежат на проследяване и профилактика, която следва да бъде провеждана от специалист нефролог.

Свързани теми: Месо на масата всеки ден = камъни в бъбреците

Заседналият начин на живот уврежда бъбреците

Жена без бъбреци роди здраво бебе

СНИМК: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -