четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЕчемикът на окото най-често е стафилококова инфекция

Ечемикът на окото най-често е стафилококова инфекция

Когато хората говорят за ечемик на окото, се имат предвид малки гнойни абсцеси на миглените фоликули и жлезите на клепачите. Това възпаление най-често е вследствие на стафилококова инфекция на мигления фоликул и цайсовите жлези. Нарича  се външен ечемик (хордеолум). Процесът започва с леко усещане за дразнене на на клепача.

Видове ечемик на окото

Постепенно се появява оток, който поради анатомичните особености на клепача се развива бързо. Често той става толкова голям, че „скрива“ възпалителния процес, който протича само вътре в жлезата. При опипване на оточния клепачен ръб се усеща твърд и леко болезнен участък. Скоро на това място кожата се зачервява, болката постепенно се усилва и процесът завършва с оформянето на малък абсцес. Мястото спонтанно се пробива след няколко дни. Често на върха му има мигла. Понякога може да се появят и увеличени предушни лимфни възли.

Другата разновидност на проблема се нарича вътрешен ечемик. При него се получава възпаление на мейбомиевите жлези и образуваният абсцес се отваря по задната повърхност на клепача. При него много по-често се стига до хронифициране. Оформя се неболезнена подутина с големина до грахово зърно, наречена халацион. Характерното в този случай е, че кожата над него е подвижна и неболезнена. Най-често причините за хордеолумите са некоригирани или неправилно коригирани рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Заразен ли е ечемикът на окото

Ечемик на окото – за колко време минава 

Лечението на инцидентно възникналия ечемик е с антибиотици – локално и през устата, а на хроничния (халацион) е хирургично. Тогава след локална анестезия се кюртира кухината на възпалението. Рядко и то само при усложнения, когато се засяга общото състояние с повишаване на телесната температура и увеличаване на регионарните лимфни възли е наложително прилагането на обща антибиотична терапия. С правилното лечение и спазване на стриктна хигиена нещата обикновено се овладяват за една-две седмици, ако става дума за еднократно появил се проблем, а не хроничен.

Рецидивиращите или множествените ечемици могат да насочат лекаря към латентен диабет. Лечението е желателно да се проведе от специалист офталмолог, който най-често назначава антисептични или антибиотични капки или мехлеми. Причината е, че макар и в редки случаи, хордеолумът може да доведе до по-сериозен абсцес на клепача или орбитата. В редки случаи е възможно е да се стигне до още по-тежко усложнение, застрашаващо живота – тромбоза на кавернозния синус. Тогава инфекцията се пренася по венозен път, най-често след опити за изстискване. Затова в никакъв случай ечемиците не бива да се изстискват!

Помага ли търкане със златен пръстен?

Употребата на соли на благородни метали – например в народната медицина се препоръчва търкането на клепача със златен предмет, не преустановява развитието и няма лечебен ефект при разпространението на процеса, нито пък върху общото състояние. Като профилактика на първо място се препоръчват редовните прегледи от офталмолог и спазване на препоръчаното лечение.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации

1 коментар

  1. Много често разболяващата среща със стафилококи се случва в болницата или в родилния дом. Това е обяснимо поради условията на пребиваване и факта, че потециалните жертви на инфекция са пациенти – налични са рани, нарушена цялост на кожата, уязвими лигавици, струпване на много хора в затворени помещения с носителство на специфична микрофлора, включително патогени.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -