сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЕндоскопска операция спасява живота на пациент с хроничен панкреатит

Ендоскопска операция спасява живота на пациент с хроничен панкреатит

Животоспасяваща процедура – единствен шанс за 39-годишен мъж бе извършена от гастроентеролози-ендоскописти в болница Токуда. Интервенцията избави пациента от нетърпими болки и му спести голяма оперативна намеса, която поради усложненията е с ниско ниво на преживяемост.

Пациентът е с диагностициран хроничен панкреатит и постъпва по спешност в много тежко състояние със силно подут корем с болки, отоци по крайниците и спряло уриниране от 2 дни. Направените му спешни образни изследвания установяват псевдокиста на задстомашната жлеза, запушен панкреасен канал и голямо количество течност в коремната кухина, установена след пункция.

Ендоскопският екип в Гастроентерологията на Токуда, начело с д-р Петко Карагьозов извършват спешна ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ). Процедурата представлява дигностично оглеждане на панкреасните и жлъчни пътища през естествен отвор в тялото – устата и хранопровода. В рамките на същата процедура при нужда се извършват интервенции като отстраняване на камъни, разширяване и протезиране на жлъчните и панкреасни пътища.

Кистата при пациента е разкъсана и оттам се излива течност в коремната кухина. Това е т.нар. панкреатогенен асцит – опасно усложнение на хроничния панкреатит. „Разширихме запушения панкреасен канал и поставихме стент, което позволи да овладеем тежките последици от изливането на течност в коремната кухина. Предвид състоянието на пациента и очакваната полиорганна недостатъчност, ендоскопските интервенции се оказаха решаващи за лечението му“, каза д-р Петко Карагьозов, главен ендоскопски специалист в отделението по гастроентерология на Токуда.

Пациентът се възстановява изключително бързо и е изписан със значително подобрение само два дни след процедурата. Хроничният панкреатит е възпаление на задстомашната жлеза, което се среща все по-често при хора в активна възраст, включително в България, и най-често се свързва с прекалената консумация на алкохол. Заболяването може да доведе до усложнения като запушване на жлъчните пътища, стеснение на дванадесетопръстника, псевдокисти с панкреатогенен асцит или плеврит, съдови усложнения, карцином на панкреаса. При липса на адекватно лечение болестта води до спиране функциите на панкреаса.

Отделението по гастроентерология на Токуда Болница едно от малкото в страната, където се извършват рутинно модерни ендоскопски процедури при усложнения на хроничен панкреатит и други нарушения на жлъчната и панкреасна система. Процедурите овладяват спешни и остри състояния, спестяват оперативни намеси, а понякога, както в този случай, са единствена възможност за пациента.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -