петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВода с лимонов сок пази от камъни в бъбреците

Вода с лимонов сок пази от камъни в бъбреците

Дехидратацията е една от основните причини за появата на камъни в бъбреците. Този урок научил на собствен гръб Дейвид Косли, на 63 г., от Бирмингам. В делнични дни той бил толкова зает, че не му оставало време дори да яде нормално, нито пък да пие вода. Наваксвал през уикендите, но това явно не било достатъчно. Наскоро открили голям камък в десния му бъбрек, който лекарите обясняват с дехидратация на организма.

Един от 10 души във Великобритания получава камъни в бъбреците. Започва се с малки кристали – отпадни продукти на обмяната в кръвта, които се отлагат в бъбрека. С времето бучката расте.

Кои са причините за камъни в бъбреците?

Странно е, че понякога „здравословният“ начин на живот може да е причина. Отивате на фитнес или тичате в парка, а после не пиете достатъчно вода. Основната причина за това заболяване е дехидратацията, казва д-р Катрин Грифит, цитирана от в. „Дейли мейл“. Изчистването на всички отпадни вещества от тялото ни през бъбреците е възможно, само ако има достатъчно течности, които да ги „промият“. Липсата на вода в организма води до натоварване на бъбреците с урина, която има висока концентрация на химикали, които участват във формирането на камъните. За да не се случва това, трябва да пиете достатъчно течности – около 1,2 л дневно, съветва д-р Грифит. При жега или физически усилия дозата се увеличава. Урината трябва да е с цвят на бяло вино.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
8 прости правила за здрави бъбреци
Креатинин – какво разкрива за болести на бъбреците 
Внимавайте със солта, съсипва бъбреците 
Камък в бъбреците до 8 мм може да бъде изхвърлен спонтанно 
Вредни ли са цитруси и салати при бъбречни болести? 

Променените навици на хранене също оказват влияние. Риск за бъбреците са модерните диети с малко въглехидрати и много протеини. Едно от отпадните вещества при разграждането на животинските протеини от месото и рибата в организма е пикочната киселина. Тя стимулира образуването на камъни в бъбреците. Допълнително влошава нещата, като намалява нивата на цитратите в организма, които пък потискат образуването на камъни. Има и други причини за появата на образуванията – бъбреците отговарят за извеждането на натрия от организма, който е главна съставка на солта. За правилното протичане на процеса се изразходва и много калций. Колкото повече сол ядете, толкова повече калций ще се отделя с урината ви, а рискът за камъни нараства.

Наднормените килограми са друг рисков фактор. Пълните хора по-често страдат от инсулинова резистентност, т.е. тялото им не реагира правилно на инсулина. Това състояние се отразява на химическия състав на урината, като я прави с по-голяма киселинност. Следващата крачка е формирането на камъни от пикочна киселина.

Отворените операции са рядкост при камъни в бъбреците

Друго прегрешение е консумацията на прекалено много храни, които съдържат оксалати – черен чай, спанак, ревен, ядки, ягоди, червено цвекло и шоколад. В нормални количества няма проблем с тези продукти. Оксалатни са най-често срещаните камъни. Повтарящи се инфекции на пикочния тракт също може да провокират заболяването. Тогава камъните се формират около бактериите, които провокират честите възпаления. Теоретично камъни до 5 мм могат да бъдат изхвърлени по естествен начин, като на пациента се предписват само болкоуспокояващите и отпускащи мускулатурата лекарства. За по-големи камъни се налага специална терапия за разбиването им. Тя работи добре при камъни с размер 5-10 мм, не по-големи и не прекалено твърди.

10 причини да пием вода с лимон сутрин

Вода с лимон пази от камъни в бъбреците

След извеждането на камъка трябва промяна в начина на живот – достатъчно течности, намаляване на солта, поддържане на нормално тегло и намаляване на животинските протеини. Британската асоциация на уролозите хирурзи препоръчва не повече от 4 порции протеини на ден, две от които трябва да бъдат от млечни продукти, за да се осигури достатъчно калций. Ето примери за една протеинова порция – 50-75 г червено месо, пиле или риба, две яйца, чаша мляко, 50 г сирене/кашкавал, 250 г кисело мляко. Друг трик срещу камъни в бъбреците е да се пие вода с пресен лимонов сок в нея всеки ден. Цитратите в лимона противодействат на свързването на калция с оксалатите, което води до образуването на камъни.

След като минал през мъките на бъбречните проблеми, днес Дейвид заявява, че е възприел съветите на лекаря за начин на живот. Пия вода с религиозно почитание, признава той.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -