четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБактерията хеликобактер причинява язва, но и рак на стомаха

Бактерията хеликобактер причинява язва, но и рак на стомаха

Бактерията хеликобактер пилори е виновна за много от сериозните стомашни проблеми – гастрит, язва и дори рак. Близо половината от населението на Земята е заразено с бактерия, като в страните с висок стандарт на живот честотата е по-ниска – 30-35%, докато в тези с нисък стандарт инфекцията достига до 90 % при по-възрастните. Инфекцията обаче сама по себе си не е присъда, дори не е нужно да се лекува, ако липсват клиничи прояви.

Бактерията възпалява стомашната лигавица

Все пак известна прдпазливост е необходима, за да потърсим лекарска помощ отрано. При оралното заразяване бактерията попада в крайната част на стомаха и по-рядко в тялото (средната част) на стомаха. Тя се разполага в стомашната слуз и почти никога не влиза в стомашната лигавица. Отделя ензими, които я предпазват от солната киселина в стомаха.

При това повърхностно разположение в слузта на лигавицата на стомаха отделя различни активни патогенни токсини, които проникват в нея и причиняват възпалението й, известно като гастрит. Хеликобактер пилори предизвиква и промени в регулацията на стомашната секреция, която отначало е увеличена и става причина за развитие на дуоденална язва (на двнадесетопръстника).

По-късно с прогресирането на гастрита секрецията на стомаха намалява и тогава се увеличава рискът от развитие на стомашни язви, рак на стомаха и т.нар. МАЛТ лимпфом.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобакер
Може ли хеликобактер пилори да доведе до рак?
Хранене при язва и гастрит
Скоро ще лекуват язва с морска вода

Съществуват над 3000 щама (подвидове) на хеликобактер пилори

но само около 15% от инфектираните развиват гореизброените заболявания. В момента е много трудно да се предвиди кои пациенти ще развият тези заболявания. Поради това в ежедневната медицинска практика изследваме и след това лекуваме само онези, които имат оплаквания. Именно затова висок процент от хората, при които се диагностицира хеликобактер пилори не подлежат на абсолютно точно клинично изясняване и лечение, ако нямат съответните оплаквания.

хеликобактер пилориСерологичен тест и биопсия изясняват диагнозата

Доказано е обаче, че при пациенти с дуоденална язва в 90% от случаите се установява хеликобактер пилори инфекция, а при тези със стомашна язва и рак на стомаха – при около 60%. При втората група пациенти освен наличието на „опасни щамове“ на бактерия се забелязва и генетично предразположение, като това особено важи за случаите със стомашен рак.

Инфекцията с хеликобактер пилори се доказва с две големи групи тестове – инвазивни и неинвазивни. При инвазивните тестове бактерията се доказва в стомашната лигавица, взета чрез биопсия по време на гастроскопия, като това става чрез хистологично изследване. Друг инвазивен тест за изследване е бързият уреазен тест и микробиологичното изследване.

Неинвазивните методи включват серологичен тест, който доказва наличието на антитела срещу инфекцията в кръвта, дихателен уреазен тест и антигенен тест в изпражненията. Най-лесно инфекцията се доказва именно чрез серологичен тест в кръвта. Малко специалисти обаче знаят, че той не е подходящ за контрол след проведено лечение.

Съвременното лечение – антибиотици и препарати против киселини

лекарства лечениеХроничният гастрит, причинен от патогенните щамове на хеликобактер пилори например, напредва и постепенно обхваща цялата лигавица на стомаха, като настъпилата стомашна атрофия с последващи промени в стомашната лигавица представлява предпоставка за развитие на стомашен рак. Намалената стомашна секреция в определени случаи играе положителна роля, като намалява случаите на гастроезофагиална рефлуксна болест.

Лечението на инфекцията цели премахване на бактерията, като целта е да се предотврати напредващото увреждане на стомашната лигавица, да се излекува язвената болест на дванадесетопръстника и да се предотврати развитието на стомашни язви и най-вече на стомашен карцином.

Съвременното лечение включва препарат за потискане на стомашната секреция и антибиотици. В първите 7-8 години тази комбинация беше ефективна, но постепенно резистентността към антибиотиците се увеличи, което доведе до намаляване успеха от лечение. При неуспешно първо лечение и упорити клинични оплаквания, се провежда втори курс на лечение или пациентите остават на клинично наблюдение.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -