четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак се лекува частичното разкъсване на аортата?

Как се лекува частичното разкъсване на аортата?

Частично разкъсване на аортата (непълна дисекация) се нарича разслояването на стената без значително разкъсване на средния слой на съда. Независимо от непълната дисекация на най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло (аорта), пациентите с такова заболяване имат висок риск от пълно разкъсване на аортата.

Това налага още при уточняване на диагнозата да се обърнете към клиника по кардиохирургия с опит в лечението на заболявания на аортата, където ще бъдете консултирани от опитни специалисти. Заедно с тях ще вземете сериозно решение какво да се прави.

Възможните варианти са три:

1. Да бъде извършена операция, пластика и поставяне на аортна протеза;
2. Да се постави специален стент;
3. Да се провежда само медикаментозно лечение.

Кой от тези методи ще бъде избран, зависи от различни фактори, но основните от тях са свързани с местоположението на разкъсването, тоест в коя част от аортата е дисекацията. Например при дисекация във възходящата аорта рискът от смърт се увеличава до 50% в рамките на един месец, ако не се извърши оперативно лечение. По тази причина кардиохирурзите обикновено препоръчват незабавна операция.

При засягане на низходящата част на аортата освен операция, която се прави по-рядко, могат да се използват и други методи. Един от тях, който се усъвършенства значително в последните години, е поставянето на стент на мястото на дисекацията. В тези случаи се прави консултация с кардиохирург и инвазивен кардиолог, имащ опит в тази дейност.

В други случаи е възможно да не се налага използването на посочените методи и тогава пациентът остава на медикаментозно лечение. От голямо значение е дали разкъсването е остро (до две седмици от началото на болката), или хронично (над шест седмици).

Например при остра дисекация на низходящата аорта се предпочита медикаментозно лечение, защото смъртността е много по-ниска – 6,4%, в сравнение с поставянето на стент – 10,2% или операция – 17,5%. При вземането на решение за лечение се отчитат и много други фактори, които са съобразени от специалистите с индивидуалните особености на всеки пациент.

д-р Борислав Ацев

 

Д-р Борислав Ацев, кардиолог в УМБАЛ „Св. Екатерина“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -