петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюМодерни методи спасяват от ампутация при диабетно стъпало

Модерни методи спасяват от ампутация при диабетно стъпало

Д-р Стефан Стефанов завежда отделението по съдова хирургия в „Сити Клиник“ – София. Голяма част от неговите пациенти са диабетици със съдови усложнение. В интервюто той коментира съвременните методи за лечение на диабетното стъпало и дава съвети за начин на живот на пациентите.

Д-р Стефанов, какво представлява диабетното стъпало и защо пациентите стигат до вас?

Диабетното стъпало е късно усложнение на диабета, което засяга съдовете. То има три форми: невропатична (засяга периферните нерви), съдова (която засяга артериите) и смесена. Смесената форма и чисто съдовата са 80% от всички случаи. При тях има реални рискове за отваряне на рани, за развитие на гангрена, което води до ампутация и понякога до смърт. При невропатичната форма се променят сетивните, моторните и двигателни нерви. При съдовата се засягат хранещите артерии на стъпалото. Чистите форми или комбинацията от тях води до появата на рани по краката на пациентите. Рискът от ампутация е около 40 пъти по-голям отколкото при недиабетиците. Това е сериозен социален и икономически проблем.

Още преди години е подписана Сен Винсентска конвенция, където държавите участнички са си поставили цел да намалят броя на диабетиците с ампутирани крайници. Уви, в България нямаме ясни данни за процента на засегнатите от диабетно стъпало пациенти и не можем да направим анализ на ситуацията или на постигнатото досега.

диабетно стъпало невропатия

В кой точно момент от развитието на усложнението или стадий идват пациентите?

Специфичното при усложненията от диабет е, че те много бързо преминават от начален към краен стадий. Хроничната артериална недостатъчност има 4 стадия: асимптомен, болки при ходене, болки в покой и рани. При диабетиците обаче от първия безсимптомен стадий много бързо може да се премине към рани по краката и сетивни нарушения. Те нямат усещане за болка, дори когато имат рани по ходилата си. Много често инфекциите усложняват състоянието им и те идват при нас вече с тежки инфектирали рани по краката и напреднали атеросклеротични промени.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Диабетното стъпало – профилактика и грижи 

Полиневропатия настъпва преди да се открие диабетът

При диабетна невропатия се губи чувствителност на крайниците

Съставка на кърито пази от диабет тип 2

Какво е съвременното лечение?

С няколко думи искам да кажа, че диабетът е един от най-високо рисковите фактори за атеросклероза. Много често пациентите с диабетни рани имат придружаващи болести като мозъчно-съдова болест или исхемична болест на сърцето. Те обикновено идват в съдовата хирургия за лечение на проблеми с ходилото, но тук е сложността на нашата работа. За много кратък срок трябва да овладеем декомпенсираните заболявания, за да пристъпим към третиране на ходилото.

Методите за лечение на диабетното стъпало са няколко: чисто съдово хирургичните прийоми – байпас реконструкция се прилагат от 70-те години на миналия век. Те постигат чудесни резултати в дългосрочен план – раните заздравяват, кръвообращението се възстановява. Пациентите преодоляват критичното си състояние и са мобилни.

доц. Стефан Стефанов

От 10-15 г. се прилага и ендоваскуларното лечение. По неоперативен път със специфична техника се влиза в засегнатите съдове и с помощта на балонна дилатация се възстановява проходимостта им чрез имплантиране на стентове. Това е ново и много популярно през последните години. В България има много добре подготвени специалисти. Третият метод е хибриден – комбинация от двата – байпаси и ендоваскуларни методи.

В България е проблем, че пациентите с диабет често не попадат на правилното място. Вместо в съдова хирургия ги изпращат в общата. В общата хирургия лечението се свързва само с почистване на раните и при неуспех – ампутация. За мое съжаление нямаме яснота за броя на пациентите с диабет и съдови заболявания. Няма унифициран стандарт за лечението на тези пациенти. Всяко отделение има свой опит. В нашето отделение работим по последните стандарти, приети във водещи европейски клиники. Стремим се всеки пациент да бъде излекуван максимално.

Кога диабетиците трябва да търсят специалист съдов хирург?

За усложненията трябва да мислят не само пациентите, но и лекарите, които се занимават с тези болни. Все още не е добро нивото на познание какво е съдовото диабетно стъпало. Диагностичните методи могат да се извършват само в специализирани болници. Затова специалисти като ендокринолози, кардиолози и хирурзи трябва незабавно да насочат диабетика към съдов хирург, още в момента, когато се установи съдово заболяване. Не бива да се чака появата на рани! Когато то се открие в начален стадий, лечението е по-лесно, ефективно и финансово по-изгодно.

Адекватни ли са клиничните пътеки по отношения на съвременните възможности на медицината?

За съжаление клиничната пътека диабет и съдови заболявания не предвижда съдово лечение. Това е парадокс, който не мога да си обясня. В пътеката е предвидено премахване на мъртви тъкани и ампутация, но не и лечение със съвременни методи, които всъщност спасяват ходилото и крака. Целта на лечението е съхраняването на крайника и възстановяване в нормалната му кондиция.

Другият проблем е, че пациентите с диабет са с многосегментни засягания, които в рамките на 4-5 дни престой в болница няма как да бъдат овладени. В Германия например няма лимит на извършените интервенции за един болничния престой. Напротив, лечебното заведение получава бонуси, ако прилагат хибридни процедури или няколко поредни интервенции. Това е логично, защото не е в интерес на пациента да чака още месец или два за втора интервенция. През това време може да загуби крака си!

Къде изгледите за успех са най-големи?

Всичко е индивидуално. Радостното е, че в нашето отделение разполагаме с всички съвременни възможности за лечение на тези пациенти. Имаме най-голям опит в чисто хирургичното лечение като брой пациенти. Не по-малко от 30% от излекуваните пациенти са лекувани по хибриден метод – класически хирургични методи плюс иновативни ендоваскуларни методи. Няма универсален метод, добър за всички.

Има ли правила, които пациентите трябва да спазват?

В общия случай статистически е доказано, че след 10-годишен период на захарен диабет рисковете за късните усложнения са високи. Те съществуват дори в държавите с развита медицина. При каквито и да е промени по кожата на ходилата пациентът трябва да бъде прегледан от съдов специалист. Симптомите на хроничната артериална недостатъчност невинаги са добре изразени. Пациентите често са с невропатия – липса на чувствителност. Заболяването съществува, но не се усеща. Забелязва се чак в крайния стадий.

Ето и още препоръки към диабетиците: да полагат стриктна грижа за хигиената на ходилата; да обработват внимателно ноктите – с хартиена пила, без остри инструменти; да не се допускат мазоли; веднага да се лекуват гъбичните инфекции. Да се носят меки, удобни обувки, да не ходят боси, защото има риск от нараняване.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -