четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюДископатията засяга и 15-годишни деца

Дископатията засяга и 15-годишни деца

Д-р Росен Икономов е завеждащ отделението по неврология в МБАЛ Софиямед. Отговаря на въпроси за дисковата херния, която засяга най-вече хората, водещи заседнал живот. Леката форма е доста разпространена, но не липсват и тежки случаи.

Д-р Икономов, какво представлява дисковата херния?

гръбнакГръбначният стълб представлява сложен комплекс от анатомични структури, в който особено място заемат междупрешленните дискове. Те са своеобразни амортисьори, които разделят прешлените един от друг и поемат движенията и натоварванията в целия гръбначен стълб. Състоят се от централно разположено пихтиесто ядро, заобиколено от фиброзен пръстен.

Дисковата болест представлява хронично заболяване на междупрешленните дискове с дегенеративен характер. Постепенно фиброзният пръстен се дехидратира, намалява неговата дебелина и еластичност, появяват се цепнатини и разкъсвания, което довежда първо до изпъкване на ядрото (дискова протрузия), а после и до пролабиране през разкъсания пръстен (дисков пролапс или херния). В тези стадии на заболяването могат да се притиснат гръбначният мозък и нервните коренчета.

Как да разпознаем симптомите й? Има ли характерна болка, която може да ни помогне сами да установим заболяването?

Основен симптом на заболяването са рецидивиращите болки във врата, гърба и кръста. Обикновено болките се провокират от натоварване, рязко движение, вдигане на тежест, простуда и се засилват при движение. В даден етап от развитието на заболяването (поява на дискова протрузия или херния) болките започват да се излъчват към ръцете и краката, понякога с изтръпване и слабост в тях. Алармиращи симптоми са смущенията при уриниране и дефекация, както и нарушенията в сексуалната функция, които са индикация за спешна оперативна намеса.

Дисковата херния може да е заради отпуснат корем

Как се поставя диагнозата дискова херния?

Диагностицирането става след преглед от невролог и провеждане на т.н. невроизобразяващи изследвания – рентген, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. Трябва да се има предвид, че с обикновената рентгенова снимка не може да се докаже наличието на протрузия или херния. За това е необходимо провеждането на компютърна томография или най-добре ядрено-магнитен резонанс, който има най-висока диагностична стойност. За откриване на засягането на нервните коренчета е необходима електромиография (ЕМГ).

Колко често срещате пациенти с тази диагноза в отделението, което ръководите?

За съжаление, честотата на дисковата болест непрекъснато нараства и засяга все по-млади хора. Не са редки случаите на дискови хернии при 15-16-годишни деца. Причина за това е промяната на начина на живот, продължителното заседяване пред компютъра, намалената физическа активност.

Значение имат и новите изобразяващи техники, с които се открива заболяването в най-ранни стадии. В отделението по неврология, което ръководя, дисковата болест е най-често лекуваното заболяване. През 2013 г. през отделението са преминали 816 болни с различни стадии на дискова болест (51,1% от всички болни).

Отделно през трите амбулаторни кабинета са преминали над 2500 болни с такава диагноза. За съжаление, по-младите поради служебната си ангажираност често отказват болнично лечение, дори когато то е наложително.

Износване на прешлените често водят до спинална стеноза

Има ли някаква изявена тенденция по отношение на неврологичните заболявания?

Две са основните тенденции в неврологичните заболявания – нарастване на честотата и „подмладяването“ им. Това касае не само дисковата болест, но и другите основни неврологични заболявания, включително и мозъчносъдовата болест, множествената склероза, болестта на Паркинсон. България продължава да бъде една от водещите страни в света по заболеваемост и смъртност от мозъчносъдови заболявания.

Какви са възможностите за лечение на дисковата херния, които съществуват?

Болницата ни разполага с възможности за комплексна диагностика и лечение на това заболяване. Налице е най-модерна диагностична апаратура (последно поколение рентгенова апаратура, компютърен томограф, ядрено-магнитен резонанс, апарат за електромиография). В отделението по неврология се лекуват всички стадии на дисковата болест.

Терапията в острия стадий е медикаментозна, включително със системи и инжекции. Болните с индикации за оперативно лечение се насочват към отделението по неврохирургия, където се лекуват хирургично с най-съвременни оперативни техники. След болничното лечение пациентите се насочват за долекуване в отделението по физикална терапия и рехабилитация. При необходимост се осъществяват консултации с ортопед и ревматолог.

Какви неврологични заболявания лекувате в отделението по неврология?

В отделението ни се лекуват всички неврологични заболявания. През 2013 г. през него са преминали 1594 пациенти, от които най-много с дискова болест (816) и мозъчносъдова болест (411). Освен тези заболявания специален интерес имаме към световъртежа и замаяността, тъй като аз съм и отоневролог, към множествената склероза и болестта на Паркинсон, които се лекуват по най-съвременни методики.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -