сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЯгоди и тъмен шоколад за бели зъби

Ягоди и тъмен шоколад за бели зъби

Има храни, които по естествен начин избелват зъбите, казва стоматологът д-р Харолд Кац, цитиран от в. „Дейли мейл“. Това са тъмен шоколад, ягоди и зелен чай. Комбинирайте ги на закуска, ако искате да имате бели зъби, съветва специалистът. Тези продукти позволяват да се избавите от натрупаната през нощта плака.

Шоколадът съдържа теобромин – съединението укрепва емайла, а рискът от оцветяване е намален. Млечният шоколад не действа по този начин. Дори напротив – той провокира лош дъх в устата заради съдържащите се в него мляко и захар.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Съвети как да запазим зъбите бели 
Състоянието на зъбите разкрива вътрешни болести 
Медът пази зъбите от кариеси 

Зеленият чай е богат на танини. Те не позволяват на бактериите да се закрепят към зъбите. Това е спасение за цвета и свежия дъх. Освен това топлата напитка е богата на полифеноли, които премахват бактериите и киселините. Освен това увеличава концентрацията на флуор в устата.

Ягодите съдържат ябълкова киселина, която почиства зъбите. Ако искате да повишите ефекта от продукти, добавете сирене. То повишава нивото на рН в устата, което прави по-малко кисела средата, а оттам и ерозията на емайла намалява. Освен това калцият от сиренето укрепва самата зъбна тъкан. Ако пък консумирате повече ядки, семена или други твърди продукти, които изискват активно дъвчене, зъбите ще се почистват механично. Също така те укрепват венците. Високото ниво на водата в ябълки и круши пък помага за производството на слюнка, която е естествено средство за почистване на устата от бактерии.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -