вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДжобове на зъбите - причини и лечение

Джобове на зъбите – причини и лечение

Оформянето на джобове около зъбите може да се дължи на различни причини, което е решаващо за лечението им. Джобовете могат да бъдат гингивални и тогава се дължат на възпаление на гингивата (венците). Възпалението може да е предизвикано от локални фактори като лошо поставена обтурация, неправилно подреждане на зъбите в зъбната редица и др. Тогава се наблюдават един или два джоба на съседни зъби. Те се лекуват, като се премахва причината – сменя се лошата обтурация, възстановява се анатомичната форма на зъба, лекуват се деформациите, подменят се остарели или некачествени коронки.

Лошата орална хигиена е основна причина

Една от най-често срещаните причини за цялостно възпаление на венците и за оформяне на гингивални джобове е некачествената или липсващата орална хигиена. Тези джобове се наричат още фалшиви, защото не е нарушена най-важната бариера за здравето на зъбодържащия апарат, разположена в шийката на зъба. Там гингивата с повърхностния си епителен слой образува връзка с твърдите структури – на мястото, където емайлът, покриващ коронката на зъба, се среща с цимента, облицоващ корена му.

Тази връзка се нарича епително прикрепване и представлява стабилна преграда за всички увреждащи фактори, намиращи се около зъба, като пречи за навлизането им в дълбочина. Възпалението на гингивата, предизвикано от занемарена хигиена, протича хронично и се причинява от натрупване на зъбна плака. Получените гингивални джобове могат да се лекуват относително лесно с професионално премахване на зъбната плака и наличие зъбен камък, с обучение в правилно почистване и с поддържане на стабилен навик за орална хигиена. Възможно е да се предпишат в началото за период от един месец антимикробни и противовъзпалителни средства под формата на разтвори за жабурене.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Пародонтитът е група от заболявания 

Състоянието на зъбите разкрива вътрешни болести

Какво означават различните видове болки в зъба?

Зъбната плака води до възпаление на венеца

Ако не се вземат мерки навреме или занемаряването на хигиената трае дълго, зъбната плака, която първоначапно се образува над шийката на зъба, постепенно се разраства и навлиза в плитката бразда на венеца и възпалението обхваща епителното прикрепване. Резултатът е нарушаване на целостта му, при което то не може да изпълнява функцията си да бъде стабилна преграда и да предпазва подлежащите структури на зъбодьржащия апарат – цимента, костта и влакната, които ги свързват. Проникналите микроорганизми поддържат възпалението, което постепенно разрушава всички елементи. Това е причината за оформяне на различни по дълбочина джобове, които в този случай се наричат истински или пародонтални. Такива единични джобове могат да възникнат като усложнение от локално дразнене, за което не е предприето лечение. Когато те са повече и засягат цялото съзъбие, става дума за заболяване на целия пародонт и са елемент от развит пародонтит.

Това е сериозно заболяване, което изисква специално изследване за нивото на разрушение на структурите, анализ, професионално почистване и премахване на увредените тъкани, противовъзпалително лечение, създаване на правилни орално-хигиенни навици, използване на специални средства за подсилване на почистването. Лечението в тези случаи има три фази – начална, корективна и поддържаща. Началната представлява премахване на зъбната плака. След диагностиката на състоянието се провежда професионално почистване, обучение за качествено индивидуално почистване, обучение за междузъбно почистване, предписване на подходящи четки и пасти, конци, четчици, разтвори за плакнене, отказване от пушене, евентуално вадене на зъби, които са с много лоша прогноза.

След период от един месец се провежда повторно изследване. Ако още има джобове, които са с дълбочина, равна или по-голяма от 4 мм, ако все още има кървене при изследването, се пристъпва към корективна терапия. Това лечение включва нехирургична пародонтална терапия, пародонтална хирургия, обсъждане на евентуален прием на антибиотици по специални схеми, планиране на възстановителна терапия и др. Изключително важна е поддържащата фаза, която трябва да определи периода на контролните прегледи, ново изследване, ремотивация и повторно обучение в орална хигиена.

Проф. Милена Пенева, ръководител на Катедрата по детска дентална медицина към факултета по дентална медицина в София, национален консултант по детска дентална медицина

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -