сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеХраните, с които оставаме млади по-дълго

Храните, с които оставаме млади по-дълго

Диетолозите съставиха списък на храни, чиято редовната консумация помага за защитата на организма от различни възрастови заболявания – остеопороза, сърдечно-съдови, рак на гърдата, както и за предотвратяването на симптомите на менопаузата. Специалистите съветват тези продукти да се ядат колкото се може по-често, иначе казано – всекидневно.

Ето и самият списък с „продукти на младостта“, съставени от експерти, както следва:

Чери домати

Този сорт домати има най-много ликопен – вещество, което действа като антиоксидант и предпазва от развитието на различни тумори – рак на гърдата, на шийката на матката, на простатата, както и от сърдечно-съдови заболявания.

Ленено масло

В допълнение към полезните полиненаситени мастни киселини омега-3 масла това масло се съдържа и още една съставка – лигнин. Комбинацията спомага за още по-ефективно намаляване на „лошия“ холестерол от другите масла.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
29-годишна изглежда като ученичка чрез суровоядство
8 причини за хапваме редовно мед
Диета прави кожата по-млада за 28 дни
Комбинация от зеленчуци, плодове и безглутенови храни за отслабване 
Идеалната храна през лятото – фрешове, сладолед и нетлъсти меса 

Зеле

Лекарите се съветват да се яде зеле най-малко три пъти седмично. Така ще поддържате зрението си добро, имунитета – във форма, а и ще се предпазите от остеопороза. Зелето съдържа полезния протеин лутеин, витамин С, калций, витамин К – всички те отлагат процесите на стареене.

Сок от червени боровинки

Лекарите го ценят заради големите количества витамин С и други антиоксиданти в него. Редовната му употреба е добра профилактика на инфекциите на пикочните пътища.

Сьомга и риба изобщо

Тези, които редовно се хранят с риба, ще имат нормални нива на половите хормони в напреднала възраст. Особено полезна е мазната морска риба – сьомга, скумрия и др. В нея се съдържат важните ненаситени мастни киселини.

Овче кисело мляко

В него има много протеини и почти липсва захар. Затова този продукт подобрява тургора на мускулната тъкан.

Орехи

Ензимите в орехите укрепват защитата на организма от рак. Лекарите препоръчват ежедневно на хората на възраст над 40 години да се ядат всеки ден по 50 грама орехи.

Източник: МедикФорум

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -