вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеНяколко идеи за оползотворяване на остатъци в кухнята

Няколко идеи за оползотворяване на остатъци в кухнята

Във всяко домакинство се случва да остане храна, която се чудите какво да правите. Няма нужда да я изхвърляте. Бъдете креативни! Повечето „остатъци“ могат да се оползотворят с малко повече находчивост. Ето и няколко идеи за това, все едно дали става дума за спагети, ориз, варени картофи, поизсъхнал хляб или малко зеле.

Остатъци, които вече веднъж са готвени (картофи, месо, супи, зеленчуци), не бива да се съхраняват прекалено дълго. Обикновено важи правилото „До два дни“. Останалото количество се слага в плътно затворен съд и се държи в хладилника. Повечето гарнитури или ястия може и да се замразят. Особено варените картофи, ориз или спагети (макарони) са идеална основа за нови кулинарни вариации. Прекрасно се комбинират със зеленчуци, гъби, месо, риба, яйца, сосове и подправки. По този начин могат да се превърнат в съвсем ново ястие или салата.

диета с картофи полезни

Използвайки картофи или спагети за основа, можете да добавите различни леко сварени зеленчуци, гъби, нарязани варени яйца или дори кисели краставички, да настържете отгоре малко кашкавал и да запечете всичко на фурна за 10-15 минути. Оризът пък е идеална основа за азиатски тип ястия.

Останало ви е печено месо или шунка? Месото може да се нареже на ситно за сандвичи или като добавка върху салатата. Остатъците от шунка или друг колбас може да се запекат на тиган или в тава в комбинация със зеленчуци, лук, гъби, кашкавал (сирена) или яйца. Позасъхналите сирена пък може да се изпекат върху сандвич или да се настържат в салатата.

Изсъхнал хляб? Направете от него крутони, като нарежете на кубчета и запечете в тава за няколко минути. Друг вариант – наръсвате малко зехтин в тигана и запичате до розов хлебните кубчета. Може да си направите и галета, като запечете на фурна останалия хляб и след това го смелите (натрошите в хаванче). Излишните бисквити пък може да послужат в натрошен вид за поръсване на десерти или пък за основа на някои сладкиши.

Ето и идеи за презрели плодове. Не изхвърляйте бананите, ако по тях вече има кафяви точки. Те са перфектни за смутита, десерти или мъфини (мини кексчета). От поомекнали кивита или други сезонни плодове може направите перфектни шейкове с прясно или кисело мляко. Трябва ви само блендер или пасатор.

Източник: apotheken-umschau.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -