петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКрушата - богата на антиоксиданти и фибри

Крушата – богата на антиоксиданти и фибри

Крушата е скромен на вид плод, но с „царски“ качества. Диетолозите рядко се сещат, но напоследък променят своите възгледи. Оказва се, че в тези плодове има доста антиоксиданти, флавоноиди и фибри. В същото време те не съдържат мазнини, холестерол, а и калориите в тях са ограничени, пише Medical News Today.

Според експерти крушите могат да се използват успешно в рамките на диета за отслабване, препоръчват я и за прословутата 90 дневна диета. Така намаляваме не само теглото, но и риска от рак, хипертония, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Разбира се, ако като цяло се храним правилно.

В една средно голяма круша (178 грама) се съдържат 101 калории, 27 грама въглехидрати и 1 грам протеин. Не бива да се бели, защото в кората са някои от най-ценните вещества. Един плод осигурява 12% от дневната нужда от витамин C, 10% – на витамин К, 6% – на калий. В нея се съдържа още калций, желязо, магнезий, рибофлавин, витамин В6 и фолиева киселина. Списъкът продължава: в крушите се съдържат и други хранителни вещества – каротеноиди, флавоноиди и антоцианини.

Друго ценно качество е, че крушите са богати на фибри. Така консумацията им подобрява храносмилането, намалява възпаленията, модулира имунния отговор, намалява теглото, тъй като дава усещане за ситост дълго време. Още един плюс – фибрите подобряват състоянието на сърдечносъдовата система.

На ден са достатъчни само 10 грама фибри, за да се намали лошият холестерол. Както сочат различни проучвания, фибрите помагат да се контролира захарта и токсините да бъдат изведени от организма по естествен път. Изобилието на вода в крушите (84%) позволява на цялата система да работи по-добре.

Източник: Medical News Today

Свързани публикации

1 коментар

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -