четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеИзненада! Над 3 чаши мляко на ден са опасни

Изненада! Над 3 чаши мляко на ден са опасни

Млякото е полезно, но само в умерени количества. Ако го приемаме в големи количества, рискът от фрактури дори се увеличава, сочи ново изследване в Швеция. Жените, които пият повече от три чаши мляко на ден, на практика чупят по-често кости в сравнение с онези, които консумират по-малко. Рискът от фрактури се влияе още от консумацията на алкохол и теглото на човека.

От години лекарите препоръчват млякото като източник на калций. Експертите проверили диетата на 61 400 жени за годините от 1987 до 1990 г. и на 45 300 жени през 1997 г. След това започнал дълъг период на наблюдение от 20 г. Учените от Университета на Упсала проследили колко често хората консумирали кисело мляко, мляко и сирене. Отбелязали и честотата на получените фрактури и смъртните случаи сред участниците в проучването.

Оказало се, че жените, които пият повече от три чаши мляко на ден (680 милилитра), по-често претърпяват счупвания. Рискът от фрактура на бедрената кост например скачал с 50%. Още по-интересно е, че почитателите на млякото били изправени и пред увеличен риск от смърт. Ферментиралите продукти като кисело мляко обаче намалявали риска от фрактури.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво да ядем, за да се предпазим от рак
Храните, с които оставаме млади по-дълго 
Суроватка сваля кръвната захар при диабет 

Учените уточняват, че са необходими още изследвания, преди да се направят генерални изводи и да се издадат нови препоръки за балансирана диета. Известно е, че ако в менюто не достига калций (400 мг дневно са препоръчителна доза), има риск от остеопороза. В това проучване за риска от фрактури и смърт не е взет предвид индексът на телесната маса, който също би могъл да оказва влияние.

Източник: ВВС

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -