четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДа приготвим сами у дома коледен щолен

Да приготвим сами у дома коледен щолен

Традиционният немски коледен сладкиш – щолен, вече може да се намери и в много магазини у нас. Никак не е трудно обаче да го приготвим сами у дома. При това в по-лек вариант, без прекалено много мазнини.

Ето и рецептата:

За тестото: кубче прясна мая (42 г) или едно пакетче суха мая, около 130 мл прясно мляко, 100 г захар, 500 г брашно, 150 г масло или маргарин, настъргана кора на един лимон, щипка сол, 150 г безсолна извара, 50 г стафиди, есенция с аромат на ром, желирана портокалова и лимонова есенция (може да се замести с корички и малко сок от плодовете), щипка кардамон.

За намазване: 2 супени лъжици масло, и за поръсване 2 супени лъжици пудра захар.

Маята се разтваря с половината мляко и 1 чаена лъжичка захар. Оставя се за 20 минути. Плодовите корички се смесват със стафидите и есенциите, оставят се да починат. Брашното се слага в голяма купа, а в средата се изсипва сместа с маята. Добавят се останалото мляко и захар, маслото, солта, лимоновата кора и изварата. Тестото се омесва добре, докато започне да образува мехури и леко да се отделя от стените на купата. Може да се използват и куките за месене на миксера. Ако тестото се получи прекалено меко, добавя се по мъничко брашно. Оставя се да втасва един час.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Обичате сладко или горчиво? Заради гените е 
Нова концепция за ядене от САЩ „Чиста храна“ превзема Европа 
Експерти: Безглутеновите диети са вредни при здравите! 
Уханието на плодове потиска апетита за сладко 

След това се добавят стафидите и подправките, ароматите, като тестото се омесва отново. Разстила се на правоъгълник с ръце – около 20 на 30 см. След това се прегъва на две по дължина. Слага се в подмазана тава и се пече около един час. След като се извади и докато е още горещ, се намазва с брашно. След охлаждането се поръсва с пудра захар. Рулото може да се нареже на около 20 парчета. Всяко съдържа 195 калории.

Съвет: Тестото може да се раздели на 4 части и да се изпекат отделни малки щолени, които стават за подарък.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -