петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеБананите пазят от инсулт при менопауза

Бананите пазят от инсулт при менопауза

Всички жени в менопауза трябва редовно да консумират богати на калий храни като банани, боб и картофи. Така те ще намалят риска от инсулт, пише в. Daily Mail. Изводите на експертите са оповестени след продължило 11 г. наблюдение на 90 137 жени на възраст 50-79 г. Те отчели случаите на инсулт или преждевременна смърт, като е търсена връзката с приема на калий.

В началото на изследването нито една от участничките не е имала анамнеза за инсулт, а средният прием на калий е бил 2611 милиграма на ден. Според препоръките на Световната здравна организация жените трябва да консумират 3510 милиграма или повече калий на ден. Само 16,6% от участниците в проучването обаче приемали необходимите количества. Средно един банан съдържа около 430 милиграма калий.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Неузрелите банани помагат да отслабнем 
Диета с банани и риба помага при болест на белия дроб 
Бананите – полезни за сърцето, костите и имунитета

Жените с най-много калий в менюто показали 12% по-малка вероятност да преживеят инсулт като цяло и с 16% по-малка вероятност да са пострадали от исхемичен инсулт в сравнение с жените, които консумирали най-малко калий. Още по-добър е ефектът при онези, които не страдат от високо кръвно налягане. Подходящата храна сваляла риска дори с 27%. При хипертониците калият също помагал – намалявал смъртността, макар че като цяло не свалял риска от инсулт.

Активният прием на калий може да се използва активно като защита при жените в менопауза, особено преди хипертонията. Ако не страдали от кръвно и хапвали продукти, богато на този минерал, вероятността за преждевременна смърт била с 10% по-ниска. Не бива да се забравя обаче и друго – прекалено много калий също е вреден, влияе зле на сърцето.

Източник: Daily Mail

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -