вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниХраненето може да повлияе на лечението при метастазирал рак на гърдата

Храненето може да повлияе на лечението при метастазирал рак на гърдата

Субстанции, които действат подобно на хормоните, и се намират в храната и околната среда, могат да намалят ефекта от някои терапии при рак на гърдата.  Това установи международен екип от учени в лабораторни условия. За жените с този вид рак обикновено се предписва комбинация от иновативната терапия с веществото палбоциклиб (Palbociclib – CDK4/6-Inhibitor) и хормонална терапия.

Ксеноестрогени намаляват ефективността на комбинирана терапия

Сега учени от САЩ успяха да докажат в съвместна разработка заедно с учени от факултета по химия към Университета на Виена че ксеноестрогените намаляват ефективността на тези ракови медикаменти при клетъчни модели. Ксеноестрогените са вещества с действие, подобно на естрогена, които се съдържат в храната и околната среда. Има ги например в царевицата, соята и някои зърнени култури. Попадат в храната и от пластмасовите опаковки или пластмасовите бутилки за вода. Проучването е публикувано в научното списание Cell Chemical Biology.

Лекарството палбоциклиб  е регистрирано в ЕС от 2016 година за жени в менопауза, които страдат от рак на гърдата в напреднал стадий с хормонални рецептори. Според проучванията благодарение на комбинираната терапия от палбоциклиб с ароматаза-блокера летрозол, който действа срещу собственото производство на естроген в организма, пациентките успяват да живеят двойно по-дълго, без болестта да прогресира. Сравнението е с други пациенти, които не са получили антихормоналното лечение с CDK4/6-инхибитора. Палбоциклиб  пречи за протичането на клетъчния цикъл, като по този начин потиска развитието на самия тумор.

Вижте още: Безопасни ли са фитоестрогените при менопауза

Учените все още не бързат с конкретните препоръки за хранене

Авторите на новото проучване потвърждават известните вече от предишни клинични проучвания изводи за значимо по-високата ефективност от комбинираната терапия на молекулярно ниво. С помощта на новите технологии сега отново са изследвани клетъчните продукти на обмяната в раковите клетки.

За съжаление този ефект може да бъде намален от други фактори.  Това се случва, когато в организма попадат субстанции, чието действие е подобно на естрогена. Това са тъй наречените ксеноестрогени. Заради хормоноподобното си действие в човешкото тяло те повлияват върху успеваемостта на терапията.  Ксеноестрогените очевидно имат потенциала да намалят ефекта от терапията на ниво обмяна на веществата. При тестове с клетъчни култури били достатъчни дори съвсем малки дози ксеноестрогени, за да се намали осезаемо ефекта от терапията.

Съгласно изводите от това проучване би следвало пациентките с тази терапия за рак на гърдата да бъдат посъветвани да не консумират прекалено много продукти с подобно на естрогена действие. Не е препоръчително също така да вземат и хранителни добавки с фитоестрогени.

Въпреки това учените не бързат с конкретните предписания. Причината е, че техните изводи все още не са потвърдени в практиката при реални пациентки. Проучванията ще продължат с тествове първо при животински модели, а след това и при хора. Това ще позволи да се разработят конкретни препоръки за храненето при този вид от тумори. Затова в момента препоръките се ограничават до това, менюто да бъде съставено балансирано и със здравословни съставки.

Източник: Science Apamed

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -