четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаНова ваксина ликвидира менингита при малките деца

Нова ваксина ликвидира менингита при малките деца

От 2 г. нямаме нито едно бебе, заболяло от менингит, след като у нас бе въведена ваксината срещу пневмококи през 2010 г. Това стана ясно след посещението в София на проф. Кийт Клугман от Атланта, САЩ. Той е президент на Международното дружество по инфекциозни болести и участва в научно-практически форум у нас.

През 2009 г. по данни, публикувани в сп. „Лансет“, заболеваемостта у нас е била висока и сравнима с някои азиатски страни. Годишно от менингит боледуваха около 150 малки деца, а няколко умираха, поясни проф. Мира Кожухарова, национален консултант по емидемиология. Пневмококите причиняват още редица тежки заболявания – пневмонии, отит и сепсис.

Пневмококите са основната причина за смърт в бебешка възраст, заяви проф. Кийт Клугман от Атланта, САЩ. Всяка година си отивали близо 500 хил. малки деца от менингит, сепсис или пневмония по данни на Световната здравна организация. Масовото прилагане на ваксината за пневмококи в САЩ снижила смъртността и при хората над 65 г. Обяснението е, че възрастните вече не се заразяват от внуците си. От въвеждането на ваксината срещу пневмококи в САЩ през 2002 г. досега заболеваемостта е паднала с 98%, като инфекциите, причинени от тях практически са ликвидирани. Тя имала предпазващ ефект дори при заразени с HIV. Те развивали инфекция, причинена от пневмококи, значително по-рядко въпреки снижения си имунитет.

Вече има нови възгледи за прилагането на ваксината, каза проф. Клугман. В България тя се слага по схема на общо 4 дози. Нови клинични проучвания обаче показали, че са достатъчни и три, за да бъде предпазено детето ефективно. Аз препоръчвам имунизация на 2, 4 и 12 месеца, но българските здравни власти трябва да вземат решение дали да променят насоките, допълни американският учен. Сега у нас се прилага схемата с 4 инжекции – на 2, 3, 4 и 12 месеца. Клинични проучвания във Финландия обаче показали, че са достатъчни и три дози. С тях се постигал същия ефект като при 4 дози. Страни като Норвегия, Холандия, Франция, Великобритания и други вече преминали към новата схема.

На снимката отляво надясно: Д-р Валери Цеков, председател на сдружението по иновативна медицина, проф. Кийт Клугман и проф. Тодор Кантарджиев.

Свързани теми: Какви са страничните ефекти от ваксините

Д-р Кунчев: Мит е, че ваксините водят до аутизъм

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -