четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаДиабет и кръвно - главни виновници за болни бъбреци

Диабет и кръвно – главни виновници за болни бъбреци

Нелекувани диабет и хипертония, или пък неправилната им терапия са сред основните причини за възникването на хронични бъбречни заболявания. Две трети от случаите на болни бъбреци са причинени именно от захарната болест и високото кръвно.

Това съобщи на семинар в Правец проф. Емил Паскалев, началник на клиниката по нефрология в Александровска болница и председател на нефрологичното дружество. Честотата на бъбречните заболявания у нас е 12,8%, което е доста по-високо от повечето страни в ЕС.

В страни като Англия, Норвегия и дори Португалия то е 7-8%. Така всеки осми българин има хронично болни бъбреци, като много от тях не знаят за страданието си.

Състоянието на здравната система и липсата на скрининг са основните причини за лошите данни. Изследванията от профилбактичния преглед у нас не давали достатъчно информация за евентуално заболяване. При това немалка част от хората не знаят за хроничното си страдание и не се лекуват. Това пък става причина за високата смъртност.

Има и обратната връзка – не само високото кръвно води до увреждане на бъбреците, но и болните бъбреци могат да предизвикат сърдечносъдово заболяване, подчерта проф. Паскалев.

Хората в хронични проблеми в отделителната система трябва да се придържат към нискобелтъчна диета и навреме да се лекуват. Съвременната медицина разполага с възможности да отложи с години потенциалните усложнения като метаболитна ацидоза, костни заболявания, анемия и полиневропатия.

Когато се появят някакви оплаквания, свързани с бъбреците, заболяването обикновено вече е напреднало, каза още проф. Паскалев. В първите два стадия то можело да се излекува напълно, докато в последния, пети стадий, смъртността е висока – 25%.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -