вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво се прави при кръвоизлив в окото?

Какво се прави при кръвоизлив в окото?

Вътреочният кръвоизлив и вторичната неоваскуларна глаукома (повишеното вътреочно налягане) са усложнения от съдово увреждане на окото. Най-честите причини за вътреочен кръвоизлив — хемофталм с повишаване на налягането — вторична глаукома, са запушването на голям венозен съд в ретината и напреднала диабетна ретинопатия.

Съдовата система на окото се засяга при всички системни заболявания, които са много чести при възрастните хора. За съжаление, тези усложнения могат да доведат до тежки последствия за зрението, особено когато лечението е започнато в късен етап. При такива случаи прогнозата на заболяването е по-лоша и може да се стигне до пълна загуба на зрението.

Причини за кръвоизлив в окото

Много вероятно е кръвоизливът и повишеното вътреочно налягане да се дължат на запушване на основния венозен съд в окото – т.нар. стволова венозна оклузия на ретината, при която кръвта не може да се оттича от окото и в началните стадии се получават кръвоизливи и оток в ретината и оттам нарушено хранене на ретинената тъкан (исхемия).

В този стадий се прилага лазерно лечение. При забавяне на процедурата в ретината могат да се образуват нови непълноценни кръвоносни съдове (неоваскуларизация), които причиняват кръвоизливи в очната кухина и развитие на вторична неоваскуларна глаукома. При настъпване на пълна слепота не може да се очаква подобрение на зрението, но трябва да се провежда лечение на повишеното налягане. Лечението на това заболяване и усложненията му е трудно, като е необходимо да се провежда от специалисти с допълнителна квалификация и опит.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Познават по очите риска от инсулт 
Нов тип очни операции в Пловдив 
Възпалението на роговицата се причинява от бактерии и вируси 

Тъй като е чифтен орган и развитието на заболяване в едното око представлява риск за развитие на същото заболяване в другото, трябва да обърнете внимание на пълно изследване на състоянието на съдовете и на вътреочното налягане на здравото око, за да се направи всичко възможно за предпазване на зрението в здравото око. Основните рискови фактори за венозни оклузии на ретината от страна на окото са колебание на вътреочното налягане, а системните – артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, тютюнопушене и промени в кръвната картина.

Отлепване на ретината – симптоми и лечение

Не трябва да се забравя, че запушването на този голям очен съд показва наличие на риск от сериозни системни съдови инциденти като инфаркт на сърцето и/или инсулт на мозъка, както и периферни съдови оклузии. При всички пациенти с венозни оклузии на окото трябва да се осъществява консултация с кардиолог и да се търсят системни заболявания: диабет, ревматизъм, повишено кръвосъсирване и др. Ако засегнатото ви око все пак има някаква функция, макар и ниска, може да се направи опит с хирургична интервенция да се постигне подобрение чрез операция и приложение на медикаменти, които потискат новообразуваните съдове.

академик петя василева офталмолог

 

Акад. Петя Василева, специализирана очна болница „Акад. Пешев“

Свързани публикации

1 коментар

  1. Най-сериозно е положението, когато кръвоизлив в окото се случва доста често. Това може да е сигнал за склеротични промени в кръвоносните съдове, за повишен риск от инсулт, за диабет или неконтролирана хипертония. Нормално е в такива случаи да се направят съответните изследвания, за да започне постоянна терапия на основното заболяване.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -