петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПамперси до 3 г. или полови инфекции водят до стерилитет при мъжете

Памперси до 3 г. или полови инфекции водят до стерилитет при мъжете

Прекаляването с памперсите, носени до 3-годишна възраст и прекарани инфекции са част от причините, свързвани с мъжкия стерилитет, казва Юлия Стоянова, биолог в лаборатория по цитогенетика и имунология към специализираната болница по ендокринология „Акад. Ив. Пенчев“. Двойките с репродуктивни проблеми у нас към момента са приблизително 250 хил. В близо 50 % от случаите причините за това се крият в мъжкото здраве.

Според данни на СЗО това е глобален проблем. Ако например до средата на миналия век концентрацията на мъжките сперматозоиди е варирала около 100 милиона, то сега е спаднала приблизително наполовина, пояснява Стоянова.

Обикновено у нас изследванията за стерилитет започват първо от жената, тъй като все още много хора смятали, че „това не се случва на мъжете, виновни са само жените“. Това е една от причините точната диагноза и лечението на проблема да се забавя или игнорира все още в много семейства. Възможно е в повечето случаи мъжете да нямат никакви съществени оплаквания и да не предполагат, че имат проблеми. Едва когато решат да стават бащи, се установява наличие често пъти на сериозно заболяване.

Кои са най-честите причини за стерилитет при мъжете?

За съжаление те се коренят още в ранна детска възраст. Неправилно отглежданите момчета – с прекомерна употреба почти до 3 годишна възраст на памперси, са потенциално застрашени от претопляне на тестисите. Ненавременното отстраняване на заболявания като крипторхизъм, липсата на редовни имунизации, например за заушка, наличие на разширени вени в тестисите също може да бъде впоследствие причина за стерилитет.

Непълноценното хранене с изкуствени храни без необходимите витамини (синтетичните не се броят), ниското ниво на физическа култура у нас води до неправилно развитие на подрастващия организъм и по-късно може да се отрази върху хормоналния баланс. Това от своя страна води до нарушения в спермообразуването.

Юноши, които системно злоупотребяват с алкохол, цигари, наркотични вещества, амфетамини и анаболи, рискуват да останат необратимо стерилни. Не на последно място като рисков фактор стоят произволните полови контакти. Те водят до инфекции, които също започват от ранна възраст вече и при двата пола. Нелекуваните, те също крият опасност не само от стерилитет, но и от влошаване на общото състояние и имунитет на организма.

Но оптимистичната прогноза е, че в повечето случаи проблемът има решение и често пъти това става относително лесно – например промяната на храненето и режима на живот, пречистването на организма от токсини, отказът от цигари, алкохол и стимулатори дават резултат. „Пациентът оздравява и си спестява хилядите левове, похарчени в центровете „ин витро“. Разбира се, всеки случай е индивидуален и понякога се налага по-продължително лечение. Но най-важното е – първо да се установи има ли проблем и второ – колко сериозен е той“, коментира Стоянова.

У нас това вече е възможно и достъпно за всеки пациент – независимо дали е осигурен или не. В много лаборатории и в София и в повечето големи градове вече е разработено изследването на спермограма. Изследването дава информация както за репродуктивните възможности на мъжа, така също и за наличие на някои видове инфекции. В много случаи дори от една единична спермограма се вижда какъв е проблемът, който трябва да бъде разрешен.

При такива ситуации, обаче, пациентът често пъти не е насочван правилно какъв точно специалист му е нужен. Най-добър съвет на мъжа ще даде андрологът. „За съжаление тази специалност е вече много рядка у нас – на пръсти се броят утвърдените и опитни специалисти в тази насока и в повечето случаи те са струпани в по-големите градове. А все пак България не е само София. Тези функции по необходимост се поемат от специалист-гинеколог или уролог, което не винаги е коректно за пациента. Това обаче не трябва да спира хората да потърсят своевременна лекарска помощ, а насочването към специалиста би могло да стане от семейния лекар“, съветва Стоянова.

Вече са налице много възможности за лечение, достатъчно медикаменти, за разлика от предишни години, когато не е имало ефективни средства за подобряване на мъжката репродуктивност. Има открити вече и много видове природни вещества, които действат комплексно не само върху репродуктивността, но повлияват също еректилната дисфункция и преждевременната еякулация – теми-табу за относно мъжкото можене. 

Още по темата: В 50% от случаите на безплодие причината е у мъжа

Стерилитетът при мъжете може да е от разширена вена на тестисите

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -