петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияКакви изследвания са необходими при уроинфекции

Какви изследвания са необходими при уроинфекции

При симптоми на уроинфекция изследванията са задължителни. Проблемите на пикочните пътища са два вида. Първите са възпалителните заболявания, като те могат да засегнат горните и долните пикочни пътища. Двете зони – горна и долна – са различни и водят до различни последствия. Другият проблем е наличието на някаква пречка в протичането на урината в горните или долните пикочни пътища. Най-често това са камъни в пикочопроводите, вродени стеснения или други аномалии, тумори на пикочопроводите и на легена или тумори извън тях, по съседство.

В долните пикочни пътища смущенията в протичането на урината могат да бъдат стеснения по канала, вродени аномалии на канала и на шийката на мехура, камъни в пикочния канал, болести на простатата. При жените инфекциите на пикочните пътища са много по-често срещани, което се обяснява с анатомичните особености, улесняващи проникването на болестотворни микроорганизми. Ако човек има симптоми за проблем с пикочните пътища, трябва веднага да отиде и да си направи изследвания. Колкото повече се бави проблемът с инфекцията, толкова повече той се задълбочава, превръща се в хроничен.

Признаци на инфекция в долните пикочни пътища

Най-честите признаци за инфекция са парене и болка по време на уриниране, прекомерно чести и силни позиви за уриниране при оскъдно количество урина, болка в областта на отделителната система – пикочен канал, пикочен мехур, пикочопроводи. Когато става дума за остра инфекция в долните пикочни пътища, тя може да е придружена с болка в кръста и ниско долу в корема, помътняване на урината. Когато инфекцията се развива в горните пикочни пътища -тя задължително е придружена от температура, втрисане.

Много е важно прегледът при лекаря да бъде качествен и комплексен. Обикновените физикални методи не са достатъчни. Нужно е да се направи ехография на бъбреците, пикочния мехур, да се прецени дали няма остатъчна урина, да се направят посевки на урината за бактерии. Някои гинекологични възпалителни проблеми имитират възпаление на пикочните пътища, без да могат да се разграничат. Само лабораторните тестове могат да открият какъв е проблемът.

Най-честата грешка на пациентите е да се самолекуват, понякога продължително, и то без да знаят всъщност какво лекуват. А допусканите от личните лекари пропуски най-често се състоят в това, че без да са направени ехография и микробиологично изследване, направо предписват антибиотик.

Свързани теми: Как да се предпазим от цистит на плажа?

Подходящи ли са добавки при болести на простатата и пикочния мехур?

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -