петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияМоже ли киселини и гадене да са от сърцето?

Може ли киселини и гадене да са от сърцето?

Гаденето и киселините не са типични симптоми за сърдечните заболявания. При такива оплаквания е необходимо първо да се потърси гастроентеролог. Трябва да бъдат направени изследвания (фиброгастроскопия и др.) и да се установи причината (гастрит, рефлукс и др.). Понякога обаче може да има съчетание на заболявания на стомашно-чревния тракт и сърдечни проблеми.

Стенокардия – кои са новостите в лечението

На какво се дължат симптомите

Такава свързаност на симптомите има например при камъни в жлъчката (жлъчно-каменна болест, калкулозен холецистит и др ). Тогава освен гадене и повръщане могат да се получат и различни видове аритмии (екстрасистули, надкамерна тахикардия и др.).

В такъв случай особено когато оплакванията от стомаха не са силно изразени, пациентите попадат първо при кардиолог, който трябва да прецени чрез извършването на различни изследвания (холтер, ЕКГ и др.) дали аритмиите са свързани със заболяване на сърцето и ако не се установи сърдечен проблем, пациентите се насочват към гастроентеролог.

високо кръвно хипертония

Високото кръвно също влияе

Друго съчетание на симптомите има при хора с високо кръвно налягане (артериална хипертония), когато при повишаване на стойностите на налягането се получава гадене.

В този случай невинаги има съчетаване на гаденето с киселини и то не е свързано с проблеми със стомаха, а е израз на повишената възбудимост на вегетативната нервна система.

Лекуват исхемичната болест с бета блокери и инвазивни методи

Провокирането на стенокардна болка при исхемична болест на сърцето понякога се случва след нахранване, но не е задължително да се съчетава с гадене или киселини. От посочените примери става ясно, че сами по себе си гаденето и киселините не могат да предизвикат проблеми за сърцето, но могат да бъдат прояви на различни заболявания и да се съчетават със симптомите на сърдечните заболявания.

д-р Борислав Ацев

Д-р Борислав Ацев, УМБАЛ „Проф. Ал. Чирков“, София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -