петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНов апарат във Варна изследва без грешки за рак на гърдата

Нов апарат във Варна изследва без грешки за рак на гърдата

„Рош България“ дари на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна нова апаратура за изследване на туморни маркери, съобщиха от фармацевтичната компания. Апаратът е първият по рода си във Варна и представлява автоматична система за обработка на препарати, изготвени от туморни биопсии на пациенти с различни типове рак. Благодарение на новото оборудване специалистите ще имат възможност да назначават лечение според характеристиките на съответния тумор.

Дареният от Рош България апарат е от серията Benchmark™, модел GX и заедно с диагностични консумативи е на стойност от 122 000 лева. Той представлява напълно автоматична платформа за имунохистохимия и ин-ситу хибридизация, разполагаща с уникална технология и пълна автоматизация на работния процес. Платформата също така дава възможност за работа с последната новост в областта на тъканната диагностика – двойно оцветяване на един препарат.

Апаратът Benchmark™ GX е произведен от лидера в онкологичната диагностика – фирмата Ventana, която преди две години стана част от диагностичния отдел на Рош, тъканна диагностика (RTD – Roche Tissue Diagnostics).

Средногодишно в България с рак на гърдата се диагностицират и оперират около 3900 пациентки. При всички тях е задължително изследването на рецепторите за естроген, прогестерон и ХЕР2. При липса на автоматизирана система за обработка на препаратите и използване на имуно-хистохимичен анализ, изследванията изискват по около 6-8 часа работа на лаборантите, за установяване на хормоналния рецепторен статус и толкова за ХЕР2. С новото оборудване в лабораторията на УМБАЛ „Света Марина“–Варна часовете ще се намалят наполовина.

Друго предимство на апарата Benchmark™ GX е, че се преминава към стандартизация на изследванията, тъй като се минимализират грешките при дозирането и прилагането на диагностичните реагенти. Тези грешки много често се оказват основната причина за неточност на диагностиката, от която зависи определянето на прогнозата и правилният подбор на лекарствата срещу рака. Едновременно с даряването на диагностичната апаратура, Рош България ще инвестира в обучението на лаборанти и лекари, което има за цел използване на пълния потенциал на новото оборудване.

СНИМКА: „РОШ БЪЛГАРИЯ“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -