петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниМагнезий, калций и калий - пазят ли наистина от инсулт?

Магнезий, калций и калий – пазят ли наистина от инсулт?

Има ли риск от прекомерния прием на магнезий, калий и калций? Последиците за здравето може да са негативни както от липсата, така и от излишъка на тези минерали. Препаратите с калций уж укрепват костите, но пък повишават риска от инфаркт или инсулт, защото спомагат за отлагането на плака по артериите.

Недостатъчно магнезий в организма също е риск за инсулт. Ново проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, доказва, че ефектът зависи от комбинацията, количеството и пола. Наблюдавани са 180 000 жени, а самото проучване продължило между 22 и 30 г. За това време били регистрирани 3780 случая на инсулт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Мускулните крампи са признак за недостиг на магнезий 
Крушата – богата на антиоксиданти и фибри
Лешниците свалят холестерола, полезни са и за нервите 

Ако вземате добавки, внимавайте да не предозирате

Жените, които получавали най-високата доза магнезий, имали с 13% по-малък риск от инсулт. При калция достатъчното ниво сваля риска с 11%, а при калий – с 3%. При използване на комбинирани препарати общо рискът пада с 28%, само за исхемичен инсулт с 22%, за хеморагичен инсулт (мозъчно кървене) – с 20%.

В същото време обаче има все повече проучвания, които предупреждават да не се увличаме по прекаления прием на добавки с тези минерали. Имало риск повече от вреди, отколкото от полза. Ако всеки ден вземаме определена доза, се стига до повишаване на концентрацията на приетите вещества в кръвта. А това не е безопасно.

При калция например фондацията „Карстенс“ е установила, че редовен прием на дневна доза от 1100 мг повишава риска от инфаркт с 86%. Дневните нужди от магнезий на един възрастен са между 300 и 400 мг, от калий – около 2000 мг, а от калций – 1000 мг.

Изглежда има значение как се приемат минералите. Ако те са от натурални хранителни продукти, почти никога не се стига до странични ефекти. Оказва се, че има значение и полът на човека. Добавките с калций водят значително по-рядко до нежелани реакции при жените, отколкото при мъжете.

Източник: Medizinauskunft.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -